Vrouwen worden steeds later moeder: 'Biologie is keihard'
- Nieuws
- Vrouwen worden steeds later moeder: 'Biologie is keihard'
Nederlandse vrouwen krijgen steeds later hun eerste kind. Zij zijn gemiddeld 30,4 jaar als ze moeder worden. Begin jaren zeventig was dit nog 24 jaar. SGP’er en moeder Paula Schot vindt het jammer: "Ik denk dat we soms best hoge eisen hebben voordat we kinderen krijgen."
Video niet beschikbaar
De ontwikkeling is vooral te wijten aan onze economische situatie, denkt columnist en podcastmaker Debby Gerritsen. Ze wijst erop dat het ook mannen aangaat, die net zo goed ouder zijn als ze hun eerste kind krijgen. "We willen eerst de boel op orde hebben: een goede baan en een huis. Ook is de wereld onzeker. Ook de partnerkeuze is belangrijk. Mensen wachten eventjes voordat ze aan kinderen beginnen."
Economisch gezien is het voor vrouwen misschien wel wat positiever om later kinderen te krijgen, denkt ze. "Eerder kregen vrouwen op jongere leeftijd kinderen en werkten ze weinig. Nu willen vrouwen meer financiële onafhankelijkheid. In die zin vind ik het wel positief dat ze voor zichzelf zorgen en voor zichzelf opkomen."
Er is volgens Gerritsen wel winst te halen op het gebied van seksuele voorlichting en vruchtbaarheid: "In Nederland zien we pas een gynaecoloog als er echt iets aan de hand is. In België ontmoet je die al vanaf je puberteit."
'De biologie is hard'
Paula Schot, voormalig SGP-wethouder en moeder van drie kinderen, was 25 toen ze haar eerste kind kreeg. Ze vindt het jammer dat vrouwen steeds later moeder worden: "Enerzijds omdat de biologie wel hard is: tussen je 20e en 30e ben je het meest vruchtbaar. Ik snap dat 20 heel jong klinkt, maar de biologie is daarin wel heel duidelijk: na je 30e wordt het echt significant en snel minder."
Anderzijds zie je ook dat het kinderaantal afneemt, zegt Schot. "Op het moment dat je op latere leeftijd je eerste kind krijgt, is het maar de vraag of het een tweede keer lukt."
Hoge eisen
Moeten we het dan aanmoedigen om kinderen te krijgen? "Ik vind in elk geval dat we het niet moeten tegenwerken", zegt Schot. Veel redenen waarom mensen nog geen kinderen willen, kunnen volgens Schot door de samenleving worden opgelost. "Bijvoorbeeld over financiële onzekerheid: misschien hebben we soms ook wel hoge eisen."
Hoge eisen kunnen verlammend werken, denkt Schot. "Vaak moet alles eerst heel stabiel en zeker zijn, voordat mensen aan kinderen beginnen. Dat snap ik goed, tegelijk kan het je misschien ook verlammen en je te lang laten wachten. Wat is tegenwoordig nog zekerheid?"