Binnenland
EO

'Ophef rondom uitspraken Abelkader Benali is racisme'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ophef rondom uitspraken Abelkader Benali is racisme'

Abdelkader Benali trekt zich onder grote maatschappelijke druk terug als voordrager bij de Nationale 4 mei Herdenking. De schrijver kwam in opspraak vanwege uitspraken over Joden die hij in het verleden deed. Historicus Zihni Özdil is teleurgesteld, zo zegt hij in Dit is de Dag. "Hij maakte gewoon een grap."

Özdil vindt het schokkend en het zegt volgens hem veel over Nederland dat Benali nu niet meer de lezing verzorgt: "Hij heeft vijftien jaar geleden op een borrel een foute grap gemaakt. Nu wordt dat gebruikt om hem te besmeuren, om hem zijn lezing af te pakken. Om hem als antisemiet te bestempelen. Ik vind dat hier echt een grens moet worden getrokken."

Hij noemt de grap van Benali nog mild: “Als je een beetje joie de vivre hebt, als je een schrijver en intellectueel bent, dan maak je foute grappen. Ik maak hardere grappen."

Voor foute grappen

Cartoonist Ruben L Oppenheimer vindt het een goed besluit van Benali: "Ik ben voor discussie en foute grappen, maar de Nationale Dodenherdenking is daar niet het podium voor. Het lijkt mij niet gepast om op zo'n moment iemand te laten spreken die de schijn tegen heeft. Het is een optelsom."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Racisme

Özdil ziet in de ophef rond Benali 'een systematische inspanning in Nederland om succesvolle allochtonen kapot te maken.' "Zelfs een milde grap wordt je aangerekend als je een kleurtje hebt", zegt Özdil, "ik en anderen ervaren dat."

Volgens Oppenheimer heeft dit niks met racisme te maken: "Als Thierry Baudet was benaderd om deze lezing te geven, was er evenveel kritiek gekomen."

Verbeet terugtreden

Volgens Özdil is de discussie nu: is hier sprake van antisemitisme? "Gerdi Verbeet is voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, zij heeft twintig jaar bij de PvdA gezeten. Onder haar bewind hebben de grootste, Turkse antisemieten van de Grijze Wolven een plek gekregen. Verbeet heeft het antisemitisme gestut en daar niks tegen gedaan. En nu mag zij blijven en moet Benali weg?"

Zowel Özdil als Oppenheimer stellen de positie van Verbeet bij het Comité 4 en 5 mei ter discussie. "Ik roep mevrouw Verbeet ook op om te gaan soulsearchen, of zij wel de aangewezen persoon is om het Comité te leiden," zegt Oppenheimer.

Abdelkader Benalie trekt zich terug

Ster advertentie
Ster advertentie