Binnenland
BNNVARA

Koraalrif Bonaire bedreigd door kunstmatig zandstrand

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Koraalrif Bonaire bedreigd door kunstmatig zandstrand

Het koraalrif rondom Bonaire wordt al decennia lang verdrukt. Nu is daar een nieuwe bedreiging bijgekomen: het kunstmatige zandstrand van vakantieresort Chogogo. Hoe dat zit, wordt in Vroege Vogels verteld.

Het kunstmatige zandstrand is zonder vergunning aangelegd en afgelopen najaar gebeurde waarvoor werd gevreesd. Na zware regenval stroomde veel zand de zee in, die het koraal ter plaatse kan verstikken.

Beerputten op het eiland

Erik Meesters is marien ecoloog van Wageningen Universiteit and Research, en onderzoekt het koraal van het eiland al jaren. Sinds de jaren zestig is het oppervlak levend koraal rondom Bonaire met de helft afgenomen. Menselijke activiteit op het eiland heeft hier in grote mate aan bijgedragen. Bebouwing en overbegrazing door geiten en ezels zorgt ervoor dat de bodem makkelijk wegspoelt en het koraal verstikt.

De vele beerputten op het eiland hebben - naast een teveel aan voedingstoffen die algen bevoordelen ten nadele van koraal - vermoedelijk tot ziektes in het koraal geleid. Zo decimeerde de zee-egelpopulatie die voorheen het koraal in grote mate ontdeed van algen.

Kunstmatige stranden

Naast deze bedreigingen is er een nieuwe bijgekomen: kunstmatige stranden, zoals die bij het vakantieresort Chogogo. Op Bonaire komen van nature nauwelijks zandstranden voor. Om toeristen hierin te kunnen voorzien is een kunstmatig strand gemaakt van geïmporteerd zand uit Frans-Guyana. Dit strand is zonder vergunning aangelegd. De veel te lage stoeprand die moet voorkomen dat dit zand de zee instroomt blijkt z'n functie niet te vervullen. Dit najaar spoelde na zware regenval grote hoeveelheden zand weg. Het koraal kan daardoor verstikken.

Naast kunstmatige stranden met wegspoelend zand, zijn er op veel meer plaatsen problemen met de waterhuishouding op Bonaire. Erik Meesters pleit voor een andere inrichting van Bonaire om het koraal te redden. De grote hoeveelheden regenwater die in korte tijd kunnen vallen zouden bijvoorbeeld beter opgevangen moeten worden. Dit vermindert het sediment dat in zee terecht komt, maar komt ook de drinkwatervoorziening op het eiland ten goede.

Kunstmatig zandstrand bedreigt koraal van Bonaire

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie