Binnenland
BNNVARA

Help de natuur, plant struiken!

foto: Rob Buiterfoto: Rob Buiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Help de natuur, plant struiken!

Met een crowdfundingsactie proberen de vrienden Ruben Hein en Ruurd Jelle van der Leij geld in te zamelen om struikjes te kopen. Onder de slogan 'Aanpoten!' willen ze daarmee het natuurherstel een handje helpen. De eerste duizend struikjes zijn inmiddels de grond in gegaan.

Aanpoten! Help de natuur door struiken te planten 2

Zanger en pianist Ruben Hein begon deze actie bij de verkoop van zijn album Oceans. "Ik was geïnspireerd door het stukje natuur dat Ruurd Jelle bij zijn huis in Nijeberkoop had gemaakt. Dat moest toch op veel meer plaatsen kunnen? Samen met Ruurd Jelle hebben we toen een actie opgezet, om heel veel struikjes te kopen. Met de opbrengst van 'Oceans' hebben we alvast de eerste duizend meidoorns, sleedoorns, hazelaars en andere struiken bekostigd."

Minimaal halve hectare

Inmiddels is er dus een crowdfunding opgezet. Op aanpoten.nu kan iedereen zich melden die minimaal een halve hectare land beschikbaar heeft om te vergroenen. Tegelijk kunnen mensen doneren om de benodigde struikjes te kopen. "En voor de duidelijkheid: álles wat binnenkomt gaat naar de struiken", benadrukt Van der Leij.

Reeën

Het rituele 'eerste struikje' van de actie is aangepoot op het land van Gerben en Claudia, bij hun woning in de buurt van Steenwijk. Bij hun oude boerderij hebben ze ruim tien hectare grasland omgetoverd in natuur. "Maar de reeën hebben aardig wat struiken weggegeten, dus dan is alle hulp welkom om nog meer groen aan te poten", aldus Gerben.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie