Binnenland

Lombok maakt schade op na aardbeving: 'dorpen verwoest, maar mensen pakken leven weer op'

NOS
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Lombok maakt schade op na aardbeving: 'dorpen verwoest, maar mensen pakken leven weer op'

Het reddingswerk is in volle gang op het eiland Lombok, na de verwoestende aardbeving van zondagavond. Het dodental is opgelopen tot 98, maar de Indonesische rampendienst BNBP verwacht dat het aantal de komende dagen verder zal oplopen. Er zijn zeker 13.000 huizen ingestort of beschadigd. Correspondent Michel Maas is op het eiland, waar ook afgelopen nacht twee naschokken te voelen waren.

Hoewel de hulpverlening in de dichtbevolkte en goed ontsloten gebieden op gang komt, zijn er veel plekken waar op korte termijn geen hulp verwacht wordt. "De meeste mensen wonen in kleine, afgelegen dorpjes en die zijn als laatste aan de beurt. Dat weten de mensen ook, wachten op de regering doen ze dus ook niet."

Vanochtend zag Maas hoe een ziekenhuis in Mataram volledig naar de parkeerplaats is verhuisd. "Het gebouw is waarschijnlijk niet veilig, dus alles is in tenten naar buiten verplaatst."

Evacuatie moeizaam

Het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat er vooralsnog geen meldingen zijn over Nederlandse slachtoffers. Lombok, de nabijgelegen Gili-eilanden en buureiland Bali zijn populaire vakantiebestemmingen onder Nederlanders.

Ook op de Gili-eilanden en Bali zijn meldingen over schade en ingestorte gebouwen. Het Indonesische leger is op de Gili-eilanden bezig met het evacueren van 1000 bewoners en toeristen. Die evacuatie verloopt moeizaam door getijden en golfslag, twittert Ferdinand Lahnstein, plaatsvervangend ambassadeur van Nederland in Indonesië. Er zitten nog 700 toeristen vast.

Nederlandse slachtoffers?

De Nederlandse ambassade in Jakarta heeft direct na de aardbeving een crisisteam samengesteld. "Er zijn geen dodelijke slachtoffers bekend, alleen lichtgewonden. Eén iemand heeft een gebroken knieschijf", aldus ambassadeur Rob Swartbol. De ambassade roept Nederlanders op contact met hen op te nemen, ook als ze veilig zijn. Dat kan via het speciale nummer van Buitenlandse Zaken: +31 247 247 247.

Ster advertentie
Ster advertentie