Binnenland
WNL

Zwaar beveiligd VVD-Kamerlid Ellian: 'Ik snak soms naar buitenlucht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zwaar beveiligd VVD-Kamerlid Ellian: 'Ik snak soms naar buitenlucht'

Hij heeft iets leuks met zijn kinderen gedaan op Eerste Paasdag, dat kon gelukkig geregeld worden. Maar VVD-Kamerlid Ulysse Ellian is zich zeer bewust van wat hij daarvoor van anderen moeten vragen. "Er rust een bepaalde verantwoordelijkheid op je om het niet te gek te maken", vertelt hij op Paasmaandag in Sven op 1.

Ellian wordt zwaar beveiligd en weet hoeveel inspanning er wordt geleverd om hem veilig te houden. "Er zijn mensen die dag en nacht met je veiligheid bezig zijn." Hij kiest zijn momenten daarom ook zorgvuldig en zit vaak binnen. "Buitenlucht heeft een hele andere betekenis voor mij gekregen, ik kan er soms echt naar snakken."

Het Kamerlid – dat door zijn strijd tegen de georganiseerde misdaad bedreigd en beveiligd wordt – kreeg al jong te maken met veiligheidsvraagstukken. Zijn vader – rechtsgeleerde Afshin Ellian – vluchtte voor de ayatollahs in Iran naar Nederland en wordt ook in dit land beveiligd. 'Elke glimlach is een middelvinger van de vijand', zo leerde zoon Ulysse van hem.

"De vijand wil dat je je manier van leven opgeeft en bij de pakken neer gaat zitten", legt hij uit. "Ik blijf een optimistisch mens, want ik mag iets fantastisch doen." Ellian doelt op het bestrijden van de georganiseerde misdaad.

Onder meer een taak voor de minister voor Rechtsbescherming Frank Weerwind, die Ellian controleert in de Tweede Kamer. "Er kunnen nog wel een paar tandjes bij en heel snel ook", luidt zijn oordeel over het werk van de minister. Hij vreest voor het gebrek aan capaciteit in de EBI, mochten er meer criminele kopstukken worden opgepakt. "Ik heb gezegd: kijk naar waar je hoog beveiligde cellen kan regelen of een mini-EBI kan creëren, maar het antwoord is vaak dat het moeilijk is."

"Pasen is een mooi moment om te reflecteren", concludeert Ellian. "Ik weet waar ik het voor doe, dat Nederland vrij en veilig blijft."

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie