Binnenland
KRO-NCRV

'Het gaat van kwaad tot erger als je zicht op kwetsbare meiden verliest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Het gaat van kwaad tot erger als je zicht op kwetsbare meiden verliest'

Jongens geven overlast en meiden niet? Die constatering is veel te kort door de bocht en heeft grote gevolgen, zegt sociaal ondernemer Fatimzahra Baba bij Spraakmakers.

"Het beeld is dat jongens zorgen voor onrust of onveiligheid en dat meisjes dat heel braaf niet doen", zegt de sociaal ondernemer. Ze is betrokken bij een organisatie voor vrouwen, Saaam, én een voor meisjes, House of Besma.

Afsluiten

Het heersende beeld klopt niet, zegt ze. Jongens uiten hun problemen buiten in het volle zicht. Meisjes niet, maar die hebben die problemen wel degelijk. Het gevaar? "Op meisjes is weinig zicht. De aandacht is erg op jongens en zo is het werk vaak ook ingericht."

Als een meisje ergens mee zit, dan keert ze in zichzelf en sluit ze zich af voor haar omgeving, ziet Baba. Ze voelen zich onbegrepen, willen aandacht, zoeken dat bijvoorbeeld bij jongens zonder dat ze grenzen hebben geleerd te stellen.

Verdoven

Dat gaat van kwaad tot erger. Meisjes komen in hotels terecht, gaan de prostitutie in. Het begint heel onschuldig, met lachgas bijvoorbeeld. "Het is een middel dat heel veel door jonge meisjes wordt gebruikt, vaak ook om hun gevoelens en emoties te verdoven."

Oplossingen kun je vinden in armoede aanpakken, preventie of het verbeteren van weerbaarheid. Maar wat volgens Baba heel belangrijk is: meisjes moeten weten dat het allemaal niet hun schuld is.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie