Binnenland
BNNVARA

IVN-jeugd bedenkt inrichting natuurgebied

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. IVN-jeugd bedenkt inrichting natuurgebied

Het zal je maar overkomen: je bent een jaar of 10 en je mag meebeslissen over hoe een natuurgebied eruit moet komen te zien. De kinderen die lid zijn van de jeugdafdeling van IVN (Instituut voor Natuureducatie) in Grave maakten zelf de tekening en dienden het plan in bij het Waterschap Aa en Maas. Zo ontstond het project 'Speelraam', waarin een plan ontwikkeld werd voor de inrichting van een ecologische verbindingszone langs de Maas, de Graafsche Raam geheten. Vroege Vogels nam een kijkje.

IVN-jeugd bedenkt inrichting natuurgebied

"Het project heet Speelraam, omdat het zowel om de Raam gaat als om een natuurspeelplaats die de kinderen mochten inrichten", legt Wil van Hout uit. Hij is één van de leiders van Jeugd-IVN Grave. Het waterschap had de kinderen van deze IVN-afdeling gevraagd hoe het perceel eruit moest komen te zien. De kinderen, in de leeftijd van 8 t/m 14 jaar, gingen daarmee aan de slag: insectenhotels, nestkastjes voor vogels, een bloemenweide, een wilgentunnel, een poel en een speelterrein.

Behangrol

"We hebben van alle plannen en schetsen één grote tekening gemaakt op een grote behangrol, en daarmee zijn we met de kinderen naar het waterschap gegaan", vertelt Van Hout. Het waterschap heeft het ontwerp grotendeels overgenomen en zo is een gebied gerealiseerd waar vogels, amfibieën en insecten zich thuis voelen en kinderen kunnen spelen.

Ernest de Groot, dagelijks bestuurslid van het Waterschap Aa en Maas: "Dit zijn wel de waterschappers en de biologen van de toekomst. Het begint altijd met verwondering en daarna komt het begrip."

foto: Vroege Vogels

IVN-jeugd bedenkt inrichting natuurgebied

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie