Binnenland
NTRPowNed

Veearts over blauwtongvirus: 'Dat het zo erg zou zijn, hadden we niet zien aankomen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veearts over blauwtongvirus: 'Dat het zo erg zou zijn, hadden we niet zien aankomen'

Het blauwtongvirus raast door ons land. Inmiddels is het virus op meer dan 3000 Nederlandse veebedrijven vastgesteld. Vooral schapen zijn slachtoffer van het virus dat wordt verspreid door kleine muggen, zogenaamde knutten. Schapenhouders, -herders, en veeartsen zitten met de handen in het haar. "Je bent gewoon machteloos", zegt veearts Marieke Volkering in 5 Dagen.

5 Dagen... over het blauwtongvirus

Eerste signalering

De eerste signalering van het blauwtongvirus werd vastgesteld door veearts Marieke Volkering begin september. "Een veehouder had een paar zieke schapen, en herkende het ziektebeeld niet. Hij weet zelf veel over schapen en herkent de meest voorkomende ziektes. Maar hier wist hij niet wat er aan de hand was." Volkering bezocht de veehouder, en herkende het blauwtongvirus. Een virus dat verspreid wordt door knutten, kleine steekmuggen.

Hardnekkig

Volkering meldde het virus bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Je denkt oh jee, we hebben het weer, maar dat het zo erg zou zijn hadden we niet zien aankomen." Bij een vorige uitbraak van het blauwtongvirus in 2006 waren de symptomen minder ernstig en vielen er minder doden. Het huidige type virus is hardnekkiger.

Ziektebeeld

De symptomen variëren. "Het begint vaak met dat ze wat sloom worden. Soms zie je dan een dikke kop en beschadigingen van het slijmvlies in de mond, waardoor ze soms ook niet kunnen eten", zegt Volkering. "Verder zien we dat het virus heel veel celschade maakt." Gevolgen daarvan zijn verschillende ontstekingen bij ingewanden, poten en gewrichten. "Sommige dieren zijn echt heel snel ziek en gaan dood. Anderen zijn drie weken ziek, dan denk je dat ze er doorheen zijn. Soms klopt dat, maar soms gaan ze alsnog dood. En als je een gewrichtsontsteking te laat ziet is er te veel schade aan het kraakbeen. Dan kan zo’n dier nooit meer lopen en moet je het alsnog euthanaseren."

Leed

Volkering ziet veel leed onder veehouders. "Het zijn stuk voor stuk verhalen die indruk maken", vertelt ze. "De een heeft veel schapen die overlijden, wat een grote impact heeft. De ander heeft vijf lievelingsschapen in de achtertuin, waarvan er ineens nog maar twee over zijn. Huilende kinderen moeten hun lievelingsschaap missen. Er is heel veel leed, en dat leed is heel divers."

Wachten op kou, en een vaccin

Er is in Europa nog geen vaccin beschikbaar. "Het beschermen tegen die muggen is eigenlijk het enige dat je kan doen op het moment. Denk bijvoorbeeld aan het naar binnen brengen van de dieren", vertelt Volkering. Ook wordt veel pijnstilling gebruikt om symptomen te bestrijden. "En we wachten verder op koud weer. Dan gaan die knutten weer een beetje weg, en dan stoppen de besmettingen. Dus van mij mag het snel koud worden." De kans is echter aanwezig dat de knutten overwinteren en in het voorjaar weer terug komen. "We wachten met smart op een vaccin."

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie