Binnenland
KRO-NCRV

Landelijk vuurwerkverbod nodig? 'We staan nu gewoon toe dat mensen explosieven in handen hebben'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijk vuurwerkverbod nodig? 'We staan nu gewoon toe dat mensen explosieven in handen hebben'

De discussie rondom een landelijk vuurwerkverbod laait elk jaar weer op. Daarbij wordt het geweld tegen hulpverleners, de vele slachtoffers en de schade aan de omgeving gebruikt als argumenten. Tegenwoordig mag er alleen maar siervuurwerk verkocht worden en toch gaat het vaak mis. "We staan het nu gewoon toe dat mensen explosieven in handen hebben", zegt Nine Kooiman, woordvoerder namens de vier politiebonden, bij Spraakmakers.

Stand.nl: Zonder nationaal vuurwerkverbod laten we onze hulpverleners in de steek

Handhaven

Kooiman noemt het "in- en intriest" dat er geweld gebruikt wordt tegen hulpverleners. "Wat je doet, is mensen vuurwapens en explosieven in handen geven." Het zou na het afsteken ook niet meer mogelijk zijn om te achterhalen welke categorie vuurwerk het is. "Een verbod is ook makkelijker te handhaven", aldus de woordvoerder.

Letsel

"Ik hoop dat het verboden wordt", gaat Kooiman verder. "Het is gewoon niet te handhaven als het wel mag worden verkocht." Oogarts Tjeerd de Faber deelt die mening. "Het is de enige methode waarmee we die ellende kunnen voorkomen." De Faber haalt daarbij andere landen aan waar een verbod geldt, maar wel een vuurwerkshow wordt georganiseerd. "Daar zie je dit soort letsel niet."

Hollandse methode

"Wat we willen is dat er een verbod komt op consumentenvuurwerk en dan ook op de verkoop. Het is nu een beetje de Hollandse methode, dat je het wel mag kopen maar niet afsteken", aldus De Faber. "Ik denk dat we de traditie moeten gaan ombuigen", reageert Tijs van Lieshout, commandant van de brandweer in Amsterdam en voorzitter van Brandweer Nederland. "Ik denk dat dit een traject is van de lange adem, gewoon volhouden. Langzaam moeten we de samenleving laten wennen aan dat vuurwerk er niet meer bij hoort."

Illegale markt

Jeffrey Peters van Vuurwerk Liefhebbers Verbond is tegen een verbod omdat het "nooit zal voorkomen" dat er slachtoffers zullen vallen. "Die illegale markt wordt dan keihard in de hand gewerkt. De mensen die zo herrie willen trappen en hulpverleners willen aanvallen, gaan dat sowieso doen." Beller Marcel Sprenger vindt het geweld "schandalig" maar is tegen een verbod: "Het geweld is niet uit te bannen als er niet opgetreden wordt."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie