Binnenland
NOSNTR

Hoe verliep de handhaving van het vuurwerkverbod in Arnhem dit jaar?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe verliep de handhaving van het vuurwerkverbod in Arnhem dit jaar?

In zestien gemeenten in Nederland mocht geen vuurwerk meer worden afgestoken. Arnhem is ook een stad waar met oud en nieuw voor het eerst een verbod was afgekondigd. Hebben de Arnhemmers zich daar aan gehouden? Dat vroegen we in Nieuws en Co aan burgemeester Ahmed Marcouch.

Op verschillende plekken in Nederland grepen agenten in vanwege ongeregeldheden. De politie was in het hele land druk vanwege vernielingen, brandstichtingen, opstootjes en begeleiding van hulpverleners. Uit de voorlopige cijfers blijkt ook dat tientallen agenten vannacht gewond zijn geraakt, onder meer door vuurwerk. In 16 steden gold een vuurwerkverbod, maar dat is nog wel lastig handhaven, zegt de burgemeester in de uitzending.

Moeilijk handhaven

"Veel mensen die ik sprak hadden echt wel het idee dat er wat minder afgestoken is", zegt Marcouch. "Meestal wordt er in aanloop naar de jaarwisseling al veel geknald, dus helemaal weg is het natuurlijk niet."

Voor burgemeesters is het lastig handhaven, aangezien afstekers op heterdaad betrapt moeten worden, vertelt hij: "Je moet er bijna bovenop zitten en het zien of om iets te kunnen doen. Ja, dat is inderdaad ingewikkeld handhaven. En uiteindelijk moet je op zo'n avond toch vooral ook inzetten op heel veel andere dingen die gebeuren, zoals geweld en brand."

Totaalverbod

Marcouch zou het liefst een totaalverbod van vuurwerk zien, zegt hij in de uitzending: "Als je heel realistisch bent, dan moet je een totaalverbod hebben en dan is het nog steeds een uitdaging met handhaving. Maar dan zal je in ieder geval de overgrote meerderheid van de Nederlanders die zich aan de wet houden, zal je daarmee in ieder geval wel bereiken."

Hoe ging het met het vuurwerkverbod in Arnhem?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie