Binnenland
NOS

Reisorganisaties schrappen vakantievluchten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reisorganisaties schrappen vakantievluchten

Reisorganisaties schrappen voorlopig alle vakantievluchten. TUI vliegt niet meer naar zowel zon- als sneeuwbestemmingen. Ook Corendon stopt met vliegvakanties. Dat is het gevolg van het negatieve reisadvies vanwege corona. En minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur komt met aanvullende maatregelen.

"Reizigers die al op vakantiebestemming zijn mogen hun vakantie afmaken. We hebben nog wel vluchten voor mensen die terug moeten keren", vertelt woordvoerder van TUI Petra Kok in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar alle vakantievluchten die nog moesten vertrekken zijn geannuleerd."

De laatste toeristenvluchten gingen naar de Canarische Eilanden en de Antillen. Voor Corendon was dat alleen Bonaire. Op deze bestemmingen werd tot nu toe nog wel gevlogen omdat ze code geel hadden, maar inmiddels heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken ook deze plekken op code oranje gezet. Met code geel is het nog toegestaan er op vakantie te gaan, maar bij code oranje worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden.

De afgelopen dagen stonden er nog lange rijen in de vertrekhallen op Schiphol. Dat was minister Van Nieuwenhuizen een doorn in het oog. Zij zei dat ze er "teleurgesteld en boos" over was.

Reizigersverklaring

In een brief aan de Kamer schrijft de minister dat ze de drukte op Schiphol onacceptabel vindt en dat ze aanvullende maatregelen heeft afgesproken met de luchtvaartsector om niet-noodzakelijke reizen te ontmoedigen. "Ik onderzoek in ieder geval of het mogelijk is om een verklaring in te voeren waarin reizigers aangeven of het een noodzakelijke reis betreft", schrijft de minister. Ze zal de Kamer er begin volgend jaar over informeren.

"Ik voel er wel wat voor om zo'n verklaring in te stellen. Dit is slecht voor ons imago, terwijl wij hard ons best doen", vertelt de voorzitter van reiskoepel ANVR, Frank Oostdam in het NOS Radio 1 Journaal.

Premier Rutte riep afgelopen week Nederlanders op om tot half maart niet op reis te gaan naar het buitenland. Dat vindt de koepel wat lang. "Drie maanden lang, dat is veel langer dan de lockdown tot half januari. Dus wij hopen dat er nog een compensatieregeling komt."

anvr reizigersverklaring

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie