'De Vuelta bewijst: kortere etappes en kleinere ploegen maken wielrennen leuker'
- Nieuws
- 'De Vuelta bewijst: kortere etappes en kleinere ploegen maken wielrennen leuker'
[NOS] De eerste helft van de Vuelta was niet zo boeiend, maar dat werd de laatste dagen ruimschoots gecompenseerd met de ritzege van Robert Gesink en de interessante, korte etappe van zondag. Daar zijn de gasten in het wekelijkse Sportforum op NPO Radio 1 het over eens.
In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Deze keer zaten journalisten Jan-Cees Butter (o.a. Trouw, NRC), Leo Driessen (o.a. RTL, Fox) en Gio Lippens (NOS Sport) aan tafel.
Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.
"Deze Vuelta was eigenlijk helemaal niet zo interessant. Want er wonnen allemaal kleine namen die een vrijbrief kregen vanuit het peloton", begint NOS-wielercommentator Gio Lippens zijn betoog.
"Eigenlijk barstte het afgelopen weekend pas echt los", stelt Lippens. "De etappe van zondag was echt een hoogtepunt. Toen was het voor het eerst echt koers. Voor de rest reden Quintana en Froome alleen maar met de ellebogen tegen elkaar en er gebeurde verder niks."
Leo Driessen vult aan: "Wat de Vuelta bijzonder mooi maakt, is dat alle renners niet zo top geprepareerd zijn als in de Tour. Daar is iedereen goed en super. Anders val je ook meteen door de mand."
Lippens: "Kijk maar naar Froome. Hij heeft nu niet de beste ploeg bij zich. Dat had hij in de Tour wel. Nu wordt zijn ploeg aan gort gereden en Froome kan het in zijn eentje niet bolwerken. Als dat in de Tour was gebeurd, dan hadden we een hele andere wedstrijd gehad."
Pleit dat voor kleinere ploegen?
Lippens: "Ja, dat vind ik wel. Ploegen van zeven man bijvoorbeeld, zodat je minder controle hebt in de koers. En minder dominantie. Want eerlijk gezegd is de Tour daardoor stukken minder leuk de laatste jaren. Het wordt een soort computerspelletje dat vanuit de ploegleidersauto's gespeeld wordt. Ze rijden op hartslag, wattages en vermogens."
Driessen: "Froome kijkt alleen maar naar zijn wattages. Maar in de Vuelta kijkt hij om zich heen: waar zijn mijn ploeggenoten?" Lippens: "Dat was mooi, Nairo Quintana had gezegd dat ze die metertjes eigenlijk moeten afschaffen. Toen zei Froome, een beetje cynisch: oké, maar dan moeten we voortaan ook weer gaan fietsen met één versnelling."
Is het parcours in Spanje ook spectaculairder?
"Ja", vindt Gio Lippens. "In Spanje vinden ze ieder jaar weer nieuwe aankomsten waarvan wij het bestaan niet wisten. Dan gaan ze weer tegen de 30 procent omhoog. In de Tour weten ze dat ook steeds meer te ontdekken. Daarmee maak je de koers wel weer levendig. En je moet korte etappes maken, want een etappe van 100 kilometer kan ook ongelooflijk interessant zijn. Je hoeft niet per se eerst vier bergen van de eerste categorie over."
Moet Gesink een rittenkaper worden?
Ook de overwinning van Robert Gesink in de koninginnenrit maakte deze Vuelta memorabel, vinden de gasten in het Sportforum. Jan-Cees Butter vraagt zich af of Gesink zich voortaan moet gaan toeleggen op etappezeges, in plaats van een goede klassering in het klassement.
Lippens: "Ik denk dat dit hem wel veel meer voldoening geeft dan een zesde plaats in de Tour de France. Dat is natuurlijk ook heel knap, maar vraag een wielerkenner wie er afgelopen jaar zesde werd en niemand weet het. En een ritoverwinning als deze herinneren we ons over tien jaar nog."
Driessen: "Maar het is wel verstandig om zijn kaarten een beetje voor zijn borst te houden. Al was het alleen maar voor zijn marktwaarde. Als je je nu al gaat profileren als rittenkaper, dan word je ook als zodanig in het peloton bekeken."
Lippens: "En voor een ploeg ben je natuurlijk interessant als klassementsman. Het is ook de schuld van de ploegen, die gewoon een paar goede klassementsrenners in hun gelederen willen hebben. Daar hebben ze veel geld voor over. Ik denk dat Gesink volgend jaar gewoon voor het klassement gaat rijden in de Tour."
'Blind kan de vonk niet over laten springen'
Uiteraard kwam in het Sportforum ook de stand van zaken bij het Nederlands elftal ter sprake. In de studio werd er geluisterd naar de persconferentie van bondscoach Danny Blind in Zweden. Het drietal was het er over eens: de passie druipt er niet vanaf bij Blind.
Driessen: "Maar dat kun je hem niet verwijten. Dit is Danny Blind: een hele goede kerel, die alles tot in de puntjes voorbereidt. Maar er zit geen vonkje passie bij. Het is een Zeeuw."
Lippens: "Hij zegt zelf dat hij helemaal geen druk voelt voor de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Dat kan ik me niet voorstellen. Volgens mij is dat een pose. Natuurlijk voelt hij die druk. Hij weet ook wel dat zijn hebben en houden afhangt van die ene wedstrijd. Maar hij moet nu juist die vonk laten overspringen op de spelers. Dat mis je totaal."
Butter: "Het is niet zo dat ik het echt voor Blind op wil nemen, maar hij heeft wel mensen om zich heen gehad die verre van loyaal zijn geweest. Van Basten, Advocaat. Ik zou zeggen: gun hem in ieder geval nog even de tijd. Tegelijkertijd zie ik ook geen alternatief voor zijn functie."
Op de persconferentie liet Blind in ieder geval weten niet uit zichzelf op te stappen als bondscoach. "Dat scheelt natuurlijk geld", reageert Driessen. "Dat zou ik ook nooit zeggen. Als je dan toch de indruk hebt dat je weg moet, dan zou ik dat mooi zelf niet doen. Je kunt hem ook niets verwijten. Dit is Danny Blind."