Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Eerste postzegels in de winkel

foto: ANP/NOSfoto: ANP/NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Eerste postzegels in de winkel

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 27 december in het jaar 1851, zijn in Nederland de eerste postzegels te koop.

Met bekende voetballers, Nijntje, stripfiguren, bloemen of typisch Nederlandse dieren: postzegels zijn de afgelopen decennia in alle soorten en maten verschenen. Precies 166 jaar geleden verschenen de eerste officiële postzegels in de winkels. Toen met de beeltenis van koning Willem III. En profil, natuurlijk. De postzegel was te koop in de waarden 5, 10 en 15 cent.

Toen de postzegel werd uitgevonden was correspondentie per brief in opkomst. Opmerkelijk is de timing van de allereerste postzegel: die kwam net na de kerstdagen uit. En dus te laat voor alle kerstpost. Misschien scheelt het dat kerst in 1851 een stuk anders werd gevierd dan nu.

Voordat de postzegel op de markt kwam, werden brieven verzegeld met een handstempel of werd een markering met inkt op de brief gezet. Het was Rowland Hill, een leraar en uitvinder uit Groot-Brittannië, die in 1840 de moderne postzegel uitvond. Op 6 mei 1840 verscheen in Engeland de postzegel Penny Black, met een portret van de jonge koningin Victoria in zwarte inkt. Het werd hierna gebruikelijk om jonge portretten van vorsten te gebruiken om ze een jeugdige uitstraling te geven voor het publiek.

Ster advertentie
Ster advertentie