Binnenland
NOS

Leidse arts gebruikte eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Leidse arts gebruikte eigen zaad bij vruchtbaarheidsbehandelingen

Opnieuw is er een gynaecoloog in opspraak. Dit keer is het gynaecoloog Jos Beek uit Leiden die tussen 1973 en 1986 21 kinderen heeft verwekt met zijn eigen sperma. Dat meldt Omroep West. De moeders kwamen bij hem in het ziekenhuis voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Gynaecoloog uit Leiden gebruikte eigen zaad vruchtbaarheidsbehandelingen

“Hij heeft vrouwen bevrucht met zijn eigen zaad, terwijl hij had gezegd dat hij dat zou doen met het zaad van anonieme donors”, vertelt Frank van Deutekom van Omroep West in het NOS Radio 1 Journaal.

Fiom

De zaak kwam aan het rollen nadat de organisatie Fiom had ontdekt dat er DNA-matches waren bij 21 kinderen. Het Fiom helpt mensen bij het vinden van hun biologische familie als daar vragen over zijn. Onderzoek wees uit dat de 21 allemaal waren geboren nadat hun moeders in het toenmalige Elisabethziekenhuis onder behandeling waren geweest bij gynaecoloog Beek. Toen na verder onderzoek bleek dat hun DNA matchte met het DNA van een van de 'officiële' kinderen van Beek werd het ziekenhuis ingelicht. Dat was afgelopen zomer.

Motief

Het is eigenlijk niet bekend waarom Beek het deed. “Het ziekenhuis heeft geen idee”, zegt Van Deutekom. Wel proberen ze er nog achter te komen, dat wordt alleen wel lastig. “Hij is namelijk overleden in 2019. Daarvoor was hij al enige tijd ziek.”

Geschrokken

Het Elisabethziekenhuis in Leiderdorp, dat later is opgegaan in Alrijne Ziekenhuis, is erg geschrokken van het nieuws. Zelf vertellen ze dat ze nooit hebben geweten dat hun gynaecoloog hiermee bezig was. “De raad van bestuur laat weten dat ze deze handelswijze onacceptabel vinden.” Na de onthulling is het ziekenhuis gaan praten met de kinderen en ouders. “De raad van bestuur zegt: het is enorm emotioneel als kinderen horen dat ze zijn verwerkt met het zaad van de arts die hun ouders heeft geholpen.”

Het Alrijne Ziekenhuis heeft aan deskundige Didi Braat gevraagd de zaak-Beek te onderzoeken. Braat heeft al eerder onderzoek gedaan naar misstanden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. “Het is niet de eerste gynaecoloog die het doet. Braat heeft net de praktijken onderzocht van een arts in Zwolle, Jan Wildschut. Hij heeft hetzelfde gedaan.”

Meer

Het zou nog kunnen zijn dat Beek meer kinderen heeft verwerkt, maar dat moet nog blijken. “Ze weten niet hoeveel mensen zijn behandeld door de gynaecoloog.” Normaal gesproken zijn er dossiers waarin deze informatie staat, maar de dossier van Beek zijn er niet meer te vinden. “Ze maken het bekend in de hoop dat mensen gaan nadenken. Misschien denken mensen wel: oh ik ben ook behandeld door deze man, laat ik eens kijken wat de gevolgen hiervan zijn.”

RJN leidse arts

Ster advertentie
Ster advertentie