Naar homepage
Binnenland

Volkscongres China van start: 'Je voelt dat iets op stapel staat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Volkscongres China van start: 'Je voelt dat iets op stapel staat'

In Peking is met veel pracht en praal het volkscongres van start gegaan. De komende twee weken passeren allerlei onderwerpen de revue, maar het belangrijkste onderwerp op de agenda is de grondwetswijziging waarbij het maximum van twee termijnen op het presidentschap geschrapt. Daarmee kan Xi Jinping 'oneindig lang' president van China blijven.

Correspondent Marieke de Vries is aanwezig bij het congres en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal dat ze voelt dat er iets op stapel staat. "Iedereen is er zeer van doordrongen dat er iets belangrijks van ze gevraagd wordt. Het zijn essentiële voorstellen over de macht van Xi."

Het centraal comité van de Communistische Partij stelde vorige week voor om het limiet te schrappen. De 64-jarige Xi begon in oktober aan zijn tweede termijn van vijf jaar als partijleider en legerleider. Volgens de huidige wetgeving zou zijn presidentschap dus in 2022 eindigen.

Volgens bronnen dichtbij de partijtop bestaat er geen unanieme consensus binnen de partij over de grondwetswijziging. "Ik merkte het ook wanneer ik met mensen sprak. Veel mensen wilden er niet over praten of renden zelfs bij me weg, anderen gaven juist een overdreven positieve reactie", aldus De Vries.

Ceremoniële functie

De kans is echter klein dat er oppositie zal opstaan. "Maar je weet natuurlijk nooit wat er achter de dikke, rode gordijnen van het congres wordt bekokstoofd, maar de kans is groot dat iedereen gewoon voor stemt. Bange mensen stemmen niet tegen."

Het presidentschap is tot nu toe een redelijk ceremoniële functie, maar dat zal volgens de correspondent veranderen. "Xi zal meer functies opeisen, zoals economische posten en een machtige positie als het hoofd van de veiligheidsdienst." Daarmee wordt het voor hem mogelijk om alle oppositie de kop in te drukken.

Ster advertentie
Ster advertentie