Binnenland
BNNVARA

Camiel Eurlings viel in super slowmotion

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Camiel Eurlings viel in super slowmotion

De voormalige CDA superster Camiel Eurlings treedt terug als IOC-lid. “In het belang van de sporters” stopt hij als commissie-lid. Eurlings kwam in opspraak nadat Quote Magazine naar buiten bracht dat hij zijn ex-vriendin mishandeld heeft in 2015. Een reconstructie van het verhaal van Eurlings, door David van der Wilde en Peter Kee, politiek-redacteuren van De Nieuws BV.

Het verhaal van Eurlings was lang een succesverhaal. Dat begon al als peuter, volgens zijn moeder sloeg hij het kruipen over om direct op twee benen te staan. Daarna ging het vlug. Als twintigjarige ging hij voor het CDA de Valkenburgse raad in, vier jaar later zat hij al in de Tweede Kamer.

Na zes succesvolle jaren als parlementariër maakt hij de overstap naar Brussel. Als lijsttrekker van het CDA tijdens de Europese Verkiezingen maakt hij zijn partij de een-na-grootste. Vervolgens maakt hij naam als Turkije-rapporteur. Eurlings weet zich constant in de schijnwerpers te plaatsen, hij werkt als een magneet voor de camera’s.

Reconstructie: De val van Camiel Eurlings

Minister

Brussel blijkt slechts een tussenstap voor de wonderboy. In 2007 treedt Eurlings toe tot Balkenende IV. Als minister van Verkeer steekt hij waar mogelijk een schop in de grond. Hij wil het fileprobleem oplossen en duikt op bij talloze wegwerkzaamheden om de eerste meters asfalt te leggen.

Er is ook kritiek. Eurlings is vaak te laat en duikt vaak weg tijdens kritiek. Het is zijn favoriete verdediging, ontwijken en pas bij goed nieuws zijn gezicht laten zien. Ook zou hij te emotioneel zijn en moeite hebben bij het nemen van beslissingen.

Privé

De dertiger werkt hard en veel. “Het is weleens eenzaam” vertelt Eurlings in het tv-programma Soeterbeeck. In 2005 legt hij aan presentator Andries Knevel uit dat hij het heel moeilijk vindt om een relatie te onderhouden. Jaren later geeft dat ook de doorslag om voor zijn privé leven te kiezen. Hij stapt uit de politiek, ondanks verzoeken van Balkenende om CDA-leider te worden.

Al vlug duikt hij weer op als KLM baas. Eerst van de vrachtdivisie, later van het gehele bedrijf. Ook wordt hij de opvolger van Koning Willem-Alexander -op diens eigen aanbeveling- in het IOC. Maar het succesverhaal stopt.

Neerwaartse spiraal

Camiels carrière komt in een neerwaartse spiraal. Hij wordt door KLM ontslagen en raakt in opspraak als Quote naar buiten brengt dat hij zijn vriendin mishandeld heeft. Eurlings probeert onder de radar te blijven, dat mislukt.

De aandacht en kritiek op de mishandelingszaak blijven. Bij iedere nieuwe ontwikkeling komt de zaak in de media. Het NOC-NSF, de Nederlandse Olympische bond, wil eigenlijk van Eurlings af. Dat gebeurt niet, wel komt Eurlings met een verklaring en later excuses. Het blijkt too little too late, zijn positie is onhoudbaar geworden. Vandaag treedt hij daarom terug als IOC lid, het lijkt einde verhaal voor de ooit veelbelovende CDA-er.

Ster advertentie
Ster advertentie