Binnenland
NOS

Thaise duiker komt om bij reddingsactie ondergelopen grot

foto: Twitterfoto: Twitter
  1. Nieuwschevron right
  2. Thaise duiker komt om bij reddingsactie ondergelopen grot

Een duiker die bezig was met de reddingsmissie van het Thaise voetbalteam is overleden na een zuurstoftekort in een grot. Het gaat om een vrijwilliger die voorheen als duiker bij de Thaise marine werkte.

'Thailand vindt het vreselijk dat iemand zijn leven moest geven voor de reddingsactie'

De man was 's avonds het water in gedoken en probeerde op een nieuwe plek in de grot een vluchtroute aan te leggen. Hij verloor zijn bewustzijn toen hij daar zuurstofflessen wilde neerzetten. Collegaduikers hebben geprobeerd hem te reanimeren, maar dat lukte niet meer.

"Ondanks dit blijven we doorgaan totdat we onze missie hebben volbracht", zei de baas van de marine-eenheid bij een persconferentie.

"Ik merk dat het de Thai wat doet", zegt verslaggever Henrik-Willem Hofs, die bij de reddingsoperatie is. "Mensen zijn bedrukt. Ze vinden het heel erg dat iemand zijn leven heeft moeten geven om de jongens te redden en het geeft aan hoe lastig het werk in de grot is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevaarlijk

Het incident bewijst nog eens hoe gevaarlijk de tocht is die de voetballers moeten maken: zelfs ervaren duikers hebben moeite met de nauwe doorgangen, het troebele water en de stroming. Reddingswerkers overwegen de jongens zo naar buiten te halen, maar sommigen van hen kunnen niet eens zwemmen.

Gisteren nog zei de leider van de reddingsoperatie optimistisch te zijn dat de jongens snel naar boven kunnen komen. Drie van de vier kamers waar het team doorheen moet zijn inmiddels begaanbaar, maar de laatste kamer staat nog onder water. Men hoopt het peil daar te laten zakken door het water weg te pompen, zodat de jongens in ieder geval niet de hele route onder water hoeven af te leggen.

De reddingswerkers zeggen alleen een duikpoging te willen wagen als de kans op succes 90 procent is. De afgelopen dagen hebben de jongens geoefend met duikmaskers. Hun gezondheidstoestand is naar omstandigheden goed.

"Het blijft riskant", zegt Hofs. "Er is een stuk waar de jongens zelf door een nauw gat moeten zwemmen. De angst is dat ze dan in paniek raken, omdat ze nog nooit zo'n duik hebben gemaakt."

Regen

De Thaise hulpdiensten proberen al dagenlang de twaalf jongens en hun voetbalcoach te bevrijden uit de grot die onderliep toen ze er op excursie waren.

De tijd dringt omdat er vanaf morgen regen wordt voorspeld, wat een reddingsoperatie zal bemoeilijken. Als de grot door de neerslag verder onderloopt, zou het team tot het einde van het regenseizoen in oktober vast kunnen zitten.

Ster advertentie
Ster advertentie