Binnenland
NOS

Aanvullende beurs wordt niet altijd benut, maar studenten lenen wel bij

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanvullende beurs wordt niet altijd benut, maar studenten lenen wel bij

Een kwart van de eerstejaarsstudenten in het hoger onderwijs maakt geen gebruik van de aanvullende beurs waar ze recht op hebben. De aanvullende beurs is er voor studenten met ouders met een lager inkomen. Een aanzienlijk deel van deze studenten leent wel bij.

Het ging in 2018 volgens het Centraal Planbureau (CPB) om ongeveer 8650 studenten die de aanvullende beurs links lieten liggen. Zij liepen gemiddeld 175 euro per maand mis. Voor sommige studenten die recht hebben op een maximale beurs gaat het om zo'n 400 euro.

Studenten moeten de beurs zelf aanvragen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs. Vervolgens bekijkt die op welk bedrag de student recht heeft. "Een deel van de studenten heeft misschien angst dat ze het terug moeten betalen. Of ze weten gewoon niet hoe ze het precies moeten aanvragen," zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond in het NOS Radio 1 Journaal.

Opvallend is dat ruim 40 procent van de niet-gebruikers wel geld leent. De voorwaarden voor zo'n lening zijn minder gunstig dan die voor de aanvullende beurs. De lening moet namelijk altijd worden afgelost, terwijl de aanvullende beurs alleen hoeft te worden terugbetaald als het de student niet lukt om binnen tien jaar een diploma te halen.

'Dit moet gewoon beter'

Onderwijsminister Van Engelshoven (D66) vindt de cijfers zorgelijk. "Het maakt duidelijk dat wij er niet voldoende in zijn geslaagd om de aanvullende beurs onder de aandacht te brengen. Dit moet gewoon beter."

Het ministerie van Onderwijs gaat studenten per brief wijzen op het bestaan van de beurs. Daarnaast onderzoekt het ministerie of het studenten kan laten weten op hoeveel aanvullende beurs zij recht hebben.

De Landelijke Studentenvakbond wil dat het ministerie nog een stap verdergaat en aankomende studenten al op de middelbare school voorlichting geeft over hun rechten en plichten. "Een brief kan ongeopend op een stapel belanden. In een les kan je in gesprek gaan, kan je uitleggen wat de implicaties van lenen zijn", reageert voorzitter Lyle Muns.

lyle muns

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie