Binnenland
NOS

Duizenden Nederlanders willen 'autonoom leven', maar eindigen in de schulden

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Duizenden Nederlanders willen 'autonoom leven', maar eindigen in de schulden

Deurwaarders zien steeds meer mensen die zich onttrekken aan de Nederlandse regels en wetten. Ze weigeren bijvoorbeeld belasting, boetes of huur te betalen. Ook de Belastingdienst en de politie worden vaker geconfronteerd met deze groep mensen, die zichzelf autonomen of soevereinen noemen.

Video niet beschikbaar

De AIVD beschrijft het als een substroming binnen een grotere groep mensen die tegen de overheid is. De veiligheidsdienst weet niet precies om hoeveel mensen het gaat, maar schat in dat het er zo’n 10.000 zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om coronasceptici, extreemrechtse mensen en mensen die in complottheorieën geloven.

“Ze geloven kortgezegd in de ingewikkelde theorie dat de overheid een soort bedrijf is dat slechte bedoelingen heeft en denken dat ze het ‘contract’ met de overheid kunnen opzeggen door bijvoorbeeld brieven te sturen naar de Belastingdienst of de Kiesraad,” zegt NOS-binnenlandredacteur Hatixhe Raba, “maar dat klopt natuurlijk niet.”

Wetten en regels

Deze autonomen denken dat de Nederlandse wetten en regels niet voor hen gelden en betalen bijvoorbeeld geen zorgpremie of belasting meer. “Als je dat niet doet staat er vroeg of laat een deurwaarder voor je neus,” aldus Raba. “Van die deurwaarders worden ook video’s gemaakt, die gedeeld worden in Telegramgroepen.”

In die video’s is bijvoorbeeld te zien dat ze belaagd worden met allerlei juridische termen. Mensen beweren dat ze geen contract hebben met bepaalde instanties en dat ze dus niet hoeven te betalen. Ook krijgen deurwaarders steeds vaker te maken met agressie. De deurwaarders maken zich daar zorgen over, maar zijn ook bang dat autonomen zichzelf steeds verder in de problemen werken en in de schulden belanden.

Ster advertentie
Ster advertentie