Binnenland
EO

Als je 'accidental American' bent, heb je daar de rest van je leven last van

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Als je 'accidental American' bent, heb je daar de rest van je leven last van

Rob Gerretsen is zo Nederlands als maar kan, maar omdat hij geboren werd in de Verenigde Staten, moet hij elk jaar een Amerikaanse belastingaangifte doen. Dat klinkt niet zo erg, maar de kosten daarvoor kunnen in de tienduizenden euro's lopen. En afstand doen van je nationaliteit is óók heel duur, vertelt hij in Geld of je Leven. Een kafkaësque situatie. "We hebben uitgerekend dat er minstens 50.000 Nederlanders met een Amerikaans staatsburgerschap rondlopen."

"Toevallige Amerikanen" zijn belastingplichtig in Amerika, maar willen daar vanaf

Video niet beschikbaar

Als je een Nederlands paspoort hebt, hoef je alleen maar belastingaangifte te doen in Nederland als je er ook daadwerkelijk woont. De Verenigde Staten heeft andere regels: daar moeten ook in het buitenland wonende landgenoten aangifte doen. En dat geldt dus ook voor Gerretsen, die alleen als baby in de VS woonde.

Belastingaangifte

De ouders van de zestiger werkten een paar jaar in Amerika en hij werd er geboren, maar toen hij anderhalf jaar was verhuisde het gezin alweer naar Nederland. Wie in Amerika wordt geboren, krijgt automatisch de Amerikaanse nationaliteit en moet daar dus belastingaangifte doen. Maar Gerretsen weigert dit. "Ik heb helemaal niks met dat land. Ik heb er nooit gewerkt, nooit gestudeerd. Ik heb helemaal geen reden om in Amerika belasting te betalen", vertelt hij.

Bovendien is het ook nog eens erg moeilijk. Je kunt niet zomaar even inloggen en overal een nulletje invullen. "In de VS is het stelsel veel ingewikkelder dan in Nederland. Als je dat vergelijkt, is het hier goed geregeld. Als je in de Amerikaanse aangifte foutjes maakt, krijg je geen correctiemogelijkheid, maar mogelijk een hele hoge boete. Dat kan in de tienduizenden euro's lopen", vertelt Gerretsen. Eigenlijk moet je een belastingadviseur inhuren, wat natuurlijk ook flink veel geld kost.

De weigering van Gerretsen om mee te werken aan de eis van de Amerikaanse belastingdienst heeft geleid tot ruzie met de bank. Die moet van de Amerikaanse Belastingdienst namelijk allerlei gegevens over Gerretsen doorgeven, waaronder een Amerikaans bankverificatienummer. Gerretsen heeft nooit zo'n nummer gekregen en weigert het aan te vragen, waardoor zijn rekening op een gegeven moment zelfs stopgezet dreigde te worden.

Afstand doen van je nationaliteit

Maar kun je je nationaliteit niet gewoon opgeven? Ook dat is niet zo simpel. "Ze hebben het hier heel duur gemaakt. Voorheen was het gratis, maar nu is het 2.350 dollar. Alleen al om naar het consulaat te mogen, ben je al 350 dollar kwijt, en daarbovenop moet je ook nog eens verplicht belastingaangifte doen over de afgelopen vijf jaar", aldus Gerretsen. En aangezien je daar dus ook ook een adviseur voor nodig hebt, kost dat je ook weer een flinke bak geld. "Tienduizenden euro's."

Gerretsen is bestuurslid van een heuse vereniging voor 'accidental Americans'. Hij hoopt dat de Nederlandse regering bewerkstelligt dat ze een uitzondering op de regels krijgen. "We willen van dat gedoe af zijn."

Nederlanders verstrikt in Amerikaanse belastingfuik (2 juli 2025) - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie