Binnenland
NTRPowNed

Hoe een vervallen schooltuin een sportieve hotspot werd

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe een vervallen schooltuin een sportieve hotspot werd

Het was de droom van een gymleraar in de Haagse Schilderswijk: buiten sporten met de leerlingen. Makkelijker gezegd dan gedaan want sportvelden waren er niet en het naastgelegen Jacob van Campenplein was een beruchte plek door de vele hangjongeren. Toch ziet gymleraar George van Hurck zijn droom bijna twintig jaar geleden in vervulling gaan met de opening van de Haagse Sporttuin middenin de wijk.

5 Dagen...meest oranjestraat in Den Haag. Marktstraat

400 kinderen sporten gratis

Achter basisschool Startpunt International bevond zich de schooltuin. Van Hurck kwam op het idee om deze ruimte in te richten als sportaccommodatie. Nu bijna twintig jaar later is hier een kleurrijke plek tot wasdom gekomen waar ruim vierhonderd kinderen per week na school gratis sportlessen krijgen door ervaren trainers en docenten.

Volgens coordinator Sebastiaan Nederhoed voorziet de Sporttuin in een grote behoefte: "In de wijk wonen veel kinderen, maar er zijn geen sportverenigingen waar ze naar toe kunnen. Die sportvereniging komen nu naar ons toe. De kinderen krijgen hier voetbaltraining, hockeyles of doen aan atletiek."

Iedere schooldag kunnen de kinderen hier gratis sporten. Via de gymleraar van de school kunnen de kinderen aangeven welke sport ze willen beoefenen. Nederhoed benadrukt dat het geen vrijblijvende deelname is en zeker geen naschoolse opvang omdat de ouders even naar de markt moeten. "Alle kinderen komen hier in sportkleding naar toe, omgangsvormen vinden we erg belangrijk en als je een keertje niet kunt, dan meld je je netjes af."

Sebastiaan geniet iedere dag opnieuw van alle kinderen die hier hun sportieve ei kwijt kunnen en ziet dat het de kinderen goed doet. "Mijn eigen kinderen sporten hier ook, en als je dan ziet dan sommige van de leerlingen die hier hebben gesport nu terecht zijn gekomen bij een vereniging, dan maakt me dat gelukkig."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie