Binnenland
NOS

Waarom in Japan de Poetinkalender uitverkocht raakt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom in Japan de Poetinkalender uitverkocht raakt

Een kalender met foto's van de Russische president Poetin gaan als warme broodjes over de toonbank in Japan. Menig Japanner zal komende kerst het hebbedingetje onder de kerstboom vinden. Bij iedere maand is een bijpassende foto van de president te vinden. Zo zie je hem judoën, met zijn honden knuffelen en in een zwembad.

Volgens japanoloog Manya Koetse bestaat er een hele subcultuur van voornamelijk vrouwen, tussen de 40 en 60, die verzot op hem zijn. "Het gaat hen niet om zijn politiek, maar vooral om zijn charisma. Ze vinden hem een multidimensionale man met allerlei kwaliteiten."

Japanners zijn verzot op de Poetinkalender

Poetins populariteit hangt samen met de discussie over mannelijkheid die in Japan al jaren wordt gevoerd. "Vroeger was er het beeld van de sterke samuraiman. Dat is er nu niet meer." De Japanse man wordt nu gezien als een hardwerkende kantoorslaaf, die een harde kant mist, volgens Koetse.

"In Poetin zien ze een combinatie daarvan: hard en zacht, leidinggevend en loyaal, de samuraikrijger en de familieman. Althans, dat is wat de beelden uitstralen."

Volgens de exclusieve verkoper van de kalender verkoopt Poetin beter dan bekende acteurs en sporters. In Nederland is de kalender voor zover bekend niet te koop.

Een greep uit de foto's van de president

Poetin in de sneeuw met zijn honden

Poetin wint een judowedstrijd

Poetin op vakantie

Poetin drinkt een warme drank in de sneeuw

Ster advertentie
Ster advertentie