Binnenland
NOSNTR

Aan de UvA kan je nu Oekraïens leren

foto: Tom Hermansfoto: Tom Hermans
  1. Nieuwschevron right
  2. Aan de UvA kan je nu Oekraïens leren

Studenten kunnen vanaf september Oekraïens leren aan de Universiteit van Amsterdam. Het gaat om twee vakken waarbij studenten vanaf nul beginnen. Hoogleraar Slavische culturen en talen aan de Universiteit van Amsterdam, Ellen Rutten, vertelt meer.

Je kan nu Oekraïens leren aan de UVA

Emotionele redenen

"We zijn heel tevreden met het aantal aanmeldingen. We mogen er 25 toelaten voor de eerste klas en die is al gevuld." Rutten ziet dat studenten met verschillende motivaties aan de lessen beginnen. "Wat ik zie zijn korte termijn en lange termijn motivaties. Van onze eigen studenten zijn er velen allang bezig met vrijwilligerswerk en vluchtelingenhulp. Zij redden het niet met alleen Russisch, ook omdat sommige Oekraïners nu geen Russisch willen spreken om emotionele redenen. Dan heb je het echt nodig dat je in het Oekraïens kan communiceren." Andere studenten willen later iets betekenen met wederopbouw of in de journalistiek: ook daar is de taal voor nodig, legt Rutten uit.

Sociale urgentie

"Er is uiteraard een groep studenten die uit fundamentele interesse die studie wil doen, maar we zien nu heel duidelijk de urgentie van de oorlog die een extra laag toevoegt. Ik denk dat het heel goed is om te zeggen dat deze vakken er ook waren geweest zonder de oorlog. We proberen al langer Oekraïens opnieuw tot leven te brengen, net als Belarussisch." Maar die taallessen komen er niet altijd even makkelijk, legt Rutten uit. "In het huidige financieringsmodel van universiteiten is het heel lastig om een nieuwe taalprogramma van de grond te tillen als je niet zeker weet dat er sociale urgentie is. Die is er nu wel", eindigt de hoogleraar.

item oekrains

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie