Binnenland
BNNVARA

Wat wordt onze nationale bloem?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wordt onze nationale bloem?

Oostenrijk koos voor de edelweiss, de klaproos hoort bij België en de Finnen hebben het lelietje-van-de-dalen, maar wat is de nationale bloem van Nederland? Precies, die is er niet! En daarom organiseert Vroege Vogels de Nationale Bloem Verkiezing.

Maar wij hebben de tulp, toch!? Nou, nee! De tulp is niet onze nationale bloem. Wel die van Turkije en Hongarije. Kortom, hoogste tijd om een eigen nationale bloem te kiezen. Niet eentje die wij kweken in de bollenvelden, maar een bloem die geheel op eigen houtje in het wild groeit in Nederland. De wilde flora van Nederland biedt voldoende keuze.

Nederland draagt een prachtig bloemencorso, in alle kleurschakeringen van de regenboog. Denk aan het blauw van de klokjesgentiaan, het geel van de beenbreek en het roze van het grasklokje. Is er tussen deze bloemenpracht een soort te vinden die we kunnen uitroepen tot nationale bloem? Vanaf nu kan je stemmen op de soorten, die op de longlist staan. Van de bijenorchis tot het madeliefje.

Stem op jouw favoriete wilde bloem!

Om de keuze overzichtelijk te maken, wordt er gestart met een longlist van 40 bloemen. Die is hier te vinden. Tot vrijdag 12 mei kun je je stem uitbrengen, in de uitzending van Vroege Vogels op zondag 14 mei wordt de shortlist bekendgemaakt en mag je opnieuw stemmen. In de uitzending van 4 juni maakt Vroege Vogels de Nationale Bloem feestelijk bekend!

Wil je meer weten over de bloemen die op de longlist staan? Download hier dan de pdf met meer uitleg! Mis je een bepaalde bloem? Dan kan je deze tijdens het stemmen alsnog toevoegen!Aan het samenstellen van de longlist van 40 bloemen hebben verschillende experts meegewerkt:

Esther van Gelder - cultuurhistoricus en conservator bij de KB, nationale bibliotheek
Baudewijn Odé - ecoloog bij FLORON
Norbert Peeters - botanisch filosoof bij Studium Generale Leiden
Nils van Rooijen - plantenecoloog aan Wageningen University & Research
Rogier van Vugt - hoofd horticultuur bij de Hortus botanicus Leiden
Esmée Winkel - botanisch kunstenaar en wetenschappelijk illustrator bij Naturalis Biodiversity Center

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

foto: Vroege Vogels

40 genomineerde bloemen.

Ster advertentie
Ster advertentie