Binnenland
BNNVARA

Herstelbemiddeling voor slachtoffers zedenzaken: 'Juridisch traject is belangrijk, maar emotionele stuk blijft over'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Herstelbemiddeling voor slachtoffers zedenzaken: 'Juridisch traject is belangrijk, maar emotionele stuk blijft over'

De The Voice-zedenzaken leggen een pijnlijke realiteit bloot voor veel slachtoffers: vaak komt het neer op woord tegen woord en een gebrek aan bewijs. Zijn er alternatieven voor slachtoffers naast het strafrecht? Dat bespreekt De Nieuws BV met Petra Zoon, bemiddelaar bij Perspectief herstelbemiddeling en Esther, die zelf slachtoffer was van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Alternatieven voor slachtoffers naast het strafrecht?

Video niet beschikbaar

Het doel van Perspectief herstelbemiddeling is om mensen verder te helpen in het herstelproces na een ingrijpende gebeurtenis. Eén van de partijen kan snel na een delict, maar ook nog jaren later, aangeven hulp te willen. Vanaf dan wordt er een passende vorm gezocht voor bemiddeling die bijdraagt aan herstel.

"Het strafproces zal nooit helemaal volledig geven wat mensen nodig hebben. De menselijke maat zit er niet in. Ze blijven over met vragen of willen graag de gevolgen vertellen. Er zijn altijd redenen te vinden waarom een vorm van contact wenselijk kan zijn", legt Zoon uit. "De erkenning vanuit het Openbaar Ministerie is heel belangrijk voor mensen, maar het emotionele stuk blijft over."

In gesprek met de pleger

Na jarenlang doorgeleefd te hebben na een ingrijpende gebeurtenis besloot Esther toch op zoek te gaan naar hulp. "In mijn studententijd heb ik te maken gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ik kon me er weinig van herinneren en heb het in de prullenbak gegooid. Totdat ik weer met het incident geconfronteerd werd door het alcoholgebruik van mijn kinderen. Toen kreeg ik de behoefte om het toch te verwerken."

Perspectief herstelbemiddeling heeft haar geholpen om in contact te komen met de pleger en er mee in gesprek te gaan. "Het was heel spannend, maar heel fijn. We begrijpen elkaar nu veel beter. Ik heb veel meer informatie en weet beter hoe de ander het heeft beleefd. Dat was heel belangrijk en zo heb ik het echt kunnen afronden."

Esther raadt het slachtoffers aan om contact op te nemen met Perspectief herstelbemiddeling. Petra Zoon vult aan: "Iedereen mag zich altijd welkom voelen om een oriënterend gesprek te hebben. De drempel is laag. Na het gesprek kunnen we verder kijken of het bij je past en hoe we kunnen helpen."

Wil je graag meer informatie of contact opnemen met Perspectief herstelbemiddeling? Op de website van Perspectief herstelbemiddeling kan je terecht.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie