Binnenland
AVROTROS

Waarom zedenzaken, zoals die van Ali B, niet altijd de rechtszaal halen

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zedenzaken, zoals die van Ali B, niet altijd de rechtszaal halen

Rapper Ali B moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Dit vanwege twee aangiftes tegen verkrachting in 2014 en 2018. De mediapersoonlijkheid is hiermee de eerste 'The Voice'-medewerker die voor de rechter moet komen. Lang niet alle zedenfeiten halen de rechtszaal, vervolging wordt vaak niet doorgezet omdat er niet altijd genoeg bewijs is.

Video niet beschikbaar

Oud-zedenrechercheur Irene Kersten vindt vrouwen die hun verhaal doen tegen Ali B ongelooflijk dapper. "Er is heel veel moed voor nodig", zegt ze.

'Een zwaar pad'

Het dossier rond Ali B kent ze niet, alleen uit de media. En ze kan en wil dus ook niet oordelen over wat voor een zaak er ligt tegen de 42-jarige muzikant. Hij viel in 2022 van zijn voetstuk door de veelbesproken BOOS-uitzending over de wantoestanden op de werkvloer van het programma The Voice of Holland.

"Het pad van het strafrecht opgaan is een heel zwaar pad", zegt Kersten. "Soms is het beter om te zeggen: 'We richten ons op goede therapie.'" Kersten traint, adviseert en begeleidt mensen en bedrijven bij crisissituaties. Hiervoor werkte ze meer dan 25 jaar bij de politie, onder meer als zedenrechercheur. Ze weet uit de praktijk hoe gevoelig zedenzaken zijn.

Moeilijke combinatie

Praten over zeden is voor eigenlijk iedereen heel erg ongemakkelijk, zegt ze. "En dan gaat het ook nog over iets wat je heel veel pijn heeft gedaan", vertelt de oud-rechercheur. "Slachtoffers, hoe dan ook, die voelen zich altijd op een bepaalde manier ook zelf schuldig."

Lees de rest van het artikel op de website van EenVandaag.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie