Binnenland
MAX

'Mijn kinderen vinden het nu wel leuk om in de gevangenis op bezoek te komen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mijn kinderen vinden het nu wel leuk om in de gevangenis op bezoek te komen'

In de gevangenis van Veenhuizen hebben ze een speciale vadervleugel. In dit deel van de gevangenis zitten de vaders die graag meer contact willen met hun kinderen. Gezinsfunctionaris Hennie Duteweerd werkt in deze vleugel en Chris (gefingeerde naam) zit gevangen in de vadervleugel in Veenhuizen.

"Er zijn in Nederland twee vadervleugels" vertelt Hennie Duteweerd. "Het grote verschil met de rest van de gevangenis is dat hier de gedetineerden zitten die betrokken willen blijven bij hun gezin en daar gemotiveerd voor zijn. Wij zorgen ervoor dat ze vaker contact kunnen hebben met hun kinderen."

"We hebben een speciale gezellige en sfeervolle kamer waar de vaders hun kinderen kunnen ontmoeten. Er is een keukentje waar vaders kunnen koken en er zijn spelletjes en een televisie. Zo krijgen de kinderen het gevoel dat ze in een huiskamer zijn in plaats van een gevangenis" aldus Hennie Duteweerd.

Quote

"Mijn kinderen vinden het nu wel leuk om langs te komen."

Chris, gedetineerde

Chris heeft ook in een gewone vleugel gezeten, het grote verschil is volgens Chris dat zijn kinderen het nu wel fijn vinden om op bezoek te komen. "Je wil je kinderen liever niet zien in een ruimte zien waar iedereen zit, je kan daar ook niet met ze knuffelen. Het is geen kindvriendelijke ruimte. Mijn kinderen vinden het nu wel leuk om langs te komen."

Een probleem bij kinderen met een gedetineerde ouder is volgens Duteweerd detentieschade. "Deze kinderen zijn vaker verdrietig, boos of depressief. Ook doen kinderen met een gedetineerde ouder het minder goed op school en hebben ze een grotere kans om zelf in de criminaliteit te belanden. Met dit meer normale contact met hun vader kunnen ze een betere band opbouwen en ook vertellen dat ze iets leuks met hun vader hebben gedaan."

Rond de feestdagen vindt Chris het extra lastig om niet thuis te kunnen zijn bij zijn gezin. "Maar Eerste Kerstdag kwam mijn gezin ook langs in de gezinskamer. Ik heb toen ook uitgebreid gekookt en een quiche gemaakt. Daar hebben mijn vriendin en de kids van genoten. Je kan er het beste van maken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie