De koning is belangrijk in de coronacrisis
- Nieuws
- De koning is belangrijk in de coronacrisis
Ook in coronatijd leggen de koning en koningin vele bezoeken af. Dat doen ze netjes op 1,5 meter én ze videobellen met verschillende organisaties. "Het heeft heel veel invloed als de koning of koningin aandacht geeft aan mensen die nu betrokken zijn bij de crisis", zegt royaltydeskundige Jeroen Snel in Spraakmakers.
De presentator van Blauw Bloed denkt dat de bezoeken de luisteraar of kijker kan motiveren om ook hun steentje bij te dragen. "Je moet ook niet onderschatten dat als de koning een vrijwilliger bezoekt, dat veel met mensen doet. Als ze aan het einde van hun latijn zijn, krijgen ze misschien wel meer energie."
Persoonlijk geïnformeerd worden
"Zijn eerste taak - altijd - is verbinden", zegt Snel. Dat doet hij in crisistijd ook. "Tegelijkertijd gaat hij het land in omdat hij persoonlijk geïnformeerd wil worden." Zo ziet hij hoe het er in de ziekenhuizen aan toe gaat, waar de nood ligt en wat er moet gebeuren. "Premier Rutte heeft eens gezegd dat de koning meer feeling heeft met wat er in het land gebeurt, dan de premier zelf."
Die informatie kan de koning meenemen in het wekelijkse gesprek met de premier op maandagmiddag, nu mogelijk via een videogesprek.
Onaangekondigd bezoek
De bezoeken van het koningspaar worden vooraf niet aangekondigd, mede omdat het anders te druk zou kunnen worden. Een tweede reden is dat mensen nerveus kunnen worden.
"Als je zegt, Máxima komt, dan slapen mensen gegarandeerd niet, ze trekken hun mooiste kleren aan en bedenken wat ze moeten zeggen." Nu zit de koningin ineens voor je. "Dan kom je met de eerste emotie en dat wil de koning of koningin horen, het echte verhaal."
Videobellen met de koning
Niet alleen gaan de koning en koningin langs, ook videobellen ze met organisaties. Dat geeft de media ook extra inzicht. Normaal worden ze na enkele minuten verzocht het zaaltje te verlaten en gaat het gesprek verder. "Met videobellen kun je het gesprek van a tot z volgen."
Snel vindt het interessant te zien welke vragen hij stelt, bijvoorbeeld in gesprek met een zorgverlener. "Je kon zien dat hij voorkennis heeft, hij leest zich best wel in. Het was bijna een journalistiek interview."
Netwerkers pur sang
Naast de zichtbare optredens, hebben de royals een functie "in luwte en stilte". Zo belde koning Willem-Alexander met een Duitse leverancier om beademingsapparatuur, om druk te zetten achter een Nederlandse bestelling.
"Hij gebruikt zijn netwerk en het was denk ik vooral zijn eigen initiatief." Het was niet de bedoeling dat zijn actie uitlekte, maar dat gebeurde toch doordat de Duitse directeur met een lijstje namen kwam waar de koning tussen stond.
"De RVD heeft dat verder niet ingekopt met aanvullende informatie." Belangrijk, want als dergelijke acties te vaak bekend worden, kan dat in de toekomst niet meer. "Het zijn netwerkers pur sang, die het welzijn van Nederland hoog in het vaandel hebben."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.