Buitenland
VPRO

Vlaggen van Spaanse kroonprinses leiden tot ophef

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vlaggen van Spaanse kroonprinses leiden tot ophef

De burgemeester van Madrid besloot ter gelegenheid van de achttiende verjaardag van prinses Leonor de stad vol te hangen met vlaggen waarop zij is afgebeeld. De actie deelde hij vervolgens trots op zijn Twitteraccount. Niet door iedereen wordt daar positief op gereageerd. Spanje-correspondent Carlijn Teeven vertelt erover in Bureau Buitenland.

Er is er een jarig, hoera

De posters hangen in Madrid ter gelegenheid van Leonors verjaardag. Nu de prinses achttien is, moet ze een eed afleggen en trouw zweren aan de grondwet. Daarmee is ze nu de officiële opvolger van haar vader, koning Philippe. Hoewel er gisteren uitbundig feest gevierd werd, klonk er ook kritiek.

Teeven: "Je hoort dingen als ‘ik ben geen voorstander van de monarchie, dus waarom moeten die vlaggen daar hangen’. Maar ook ‘er mag geen lhbti-vlag hangen dus waarom deze wel’, of 'er is geen geld voor de ziekenhuizen maar wel hiervoor.' Er zijn dus best wat verschillende redenen dat mensen boos zijn op de actie van de burgemeester."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Imago

Hoe het met de koningsgezindheid van Spanje zit, hangt een beetje af van aan wie je het vraagt. De correspondent vertelt dat er duidelijke pro- en anti-monarchistische media zijn. "Als er een referendum zou worden gehouden, zou volgens een onderzoek een meerderheid voor de republiek zijn."

Dat heeft wellicht iets te maken met het imago wat door de voormalige koning Juan Carlos is veroorzaakt, de opa van Leonor. Die heeft het Spaanse koningshuis namelijk flinke klappen toegedeeld door schandalen als vreemdgaan en olifantenjacht. Hij is er uiteindelijk zelfs met 65 miljoen euro vandoor gegaan. Nu woont hij in ballingschap in Dubai.

Zijn kleindochter kan dat imago misschien weer wat oppoetsen. "Een meerderheid van de Spanjaarden heeft vertrouwen in de prinses," zegt Teeven.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie