Binnenland
NTRPowNed

Delfzijl: van verwaarloosde krimpregio naar wachtlijsten voor woningen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Delfzijl: van verwaarloosde krimpregio naar wachtlijsten voor woningen

Nog niet zo lang geleden was Delfzijl een verwaarloosde krimpregio. Hele wijken moesten afgebroken worden omdat niemand er wilde wonen of de huizen waren door de aardgaswinning zwaar beschadigd. Er was armoede, werkloosheid en het vertrouwen in de overheid was tot het vriespunt gedaald. Maar langzaam kruipt Delfzijl uit het dal; er zijn wachtlijsten voor woningen, nieuwe bedrijven vestigen zich en hele wijken worden vernieuwd. 5 Dagen staat deze hele week bij de Brede School in Delfzijl.

5 Dagen... - 21 Feb 2022, 20:00 - 20:30

Twee keer in een jaar verhuizen

Silly Udema woont in Delfzijl-Noord. Het is voor de tweede keer in jaar dat zij moet verhuizen: eerst werd ‘haar’ huizenblok gesloopt omdat niemand er meer wilde wonen en nu is haar huis onderdeel van de ‘versterkingsoperatie’, de versteviging van de huizen vanwege de aardgasschade.

Delfzijlster Cor Kappen, wiens schoonfamilie in Oekraïne zit,

Groen in Delfzijl

‘Delfzieler’ Cor Kappen maakt zich sterk voor meer groen in Delfzijl; veel oude bomen zijn vanwege de herstructurering van de gemeente gekapt en het is een kale boel. Hij wil weer leefbare woonwijken. Ook wil zij wil luid en duidelijk te zeggen dat de Groninger gaskraan onder geen beding meer open mag.

5 Dagen Helpt adopteert de Facebookpagina Vesting Delfzijl die oude foto’s van Delfzijl zoekt om zo de mooie plekken in het geheugen te griffen. Initiatiefnemer Ties Groenewold laat verschillende foto’s zien van Delfzijl in de Tweede Wereldoorlog.

Heb jij oude foto's van Delfzijl? Mail ze naar 5dagenhelpt@ntr.nl.

Van Curaçao naar Delfzijl

Tom Albertus werd geboren op Curaçao en verhuisde op z’n drieëntwintigste naar Nederland. Hij kwam, net zoals uiteindelijk veel Antillianen, Arubanen en Kaapverdianen, in Delfzijl terecht. Daar was gemakkelijk aan een woning te komen en er was werk. Tom wil een voorbeeld voor andere Antillianen zijn en vindt het jammer dat de aandacht vaak gaat naar probleem-Antillianen.

Verslaggever Rens Turk gaat op zoek naar het verhaal achter het tekort aan ontmoetingsplaatsen in Delfzijl. De mensen willen elkaar ontmoeten, maar steeds meer van die plekken zijn komen te vervallen.

Zo gaat het over ‘Groen voor Rood’, een bewonersinitiatief in Delfzijl Noord om tuinen rond de huizen aan te leggen en zo te zorgen dat Delfzijl niet alleen maar op een kale prairie lijkt. Groen voor Rood heeft nu onder andere een belevingstuin. Ook spreekt Rens met de wethouder over het verdwijnen van allerlei ontmoetingsvoorzieningen in Delfzijl en kreeg hem bijna tot de toezegging van een nieuw buurthuis.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie