Cultuur & Media
NTR

'Journalistiek en politiek schurken te dicht tegen elkaar aan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Journalistiek en politiek schurken te dicht tegen elkaar aan'

Onderzoeksjournalisten Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers schreven in Vrij Nederland een manifest onder de titel Parlementaire journalisten moeten het spel niet meespelen - Kies toch niet steeds de kant van de macht!. De schrijvers namen daarbij een observatie van Pieter Omtzigt als uitgangspunt. Hij zegt dat de Haagse kliek van ambtenaren, politici en pers zo druk is geweest met zichzelf en met elkaar, dat ze lange tijd de toeslagenaffaire over het hoofd hebben gezien.

Kim van Keken en Dieuwertje Kuijpers, journalisten - Kunststof

Beeldvorming is te belangrijk geworden

Kuijpers en van Keken vinden dat journalisten eigenzinniger hun onderwerpen moeten kiezen en dat beeldvorming te belangrijk is geworden. Zij stellen dat voorlichters en spindoctors, jalousie de métier en kluitjesvoetbal de journalistiek ervan weerhouden goed in de ‘machinekamer van de overheid’ te kijken.

Zo beoordelen ze veel van de berichtgeving rond de leiderschapskwestie Hoekstra/De Jonge binnen het CDA als het verslag van een ‘officieus duel’ dat niet heeft plaatsgevonden. Bovendien is de rol van journalisten soms diffuus, zeker als ze als duider plaatsnemen aan talkshowtafels.

Jack de Vries

In het gesprek in Kunststof noemt Dieuwertje Kuijpers als voorbeeld Jack de Vries: "Hier op NPO Radio 1 maakt lobbyist en spindoctor Jack de Vries tijdens verkiezingstijd een podcast, waarin hij wordt neergezet als ex-spindoctor van het CDA, terwijl hij op dat moment actief was in de campagne." Volgens Kuijpers zie je daaraan dat journalistiek en politiek te dicht tegen elkaar aan schurken.

Nog tijdens de uitzending meldt Tijs van den Brink – presentator van podcast De Spindoctors – zich bij de redactie om te zeggen dat Kuijpers’ uitspraak feitelijk onjuist is. Jack de Vries was formeel ten tijde van de podcast geen onderdeel meer van de CDA-campagne.

Verschil van mening

Na de uitzending ontspint zich een levendige emaildiscussie. Van den Brink voegt toe: "Het klopt natuurlijk wel dat De Vries van dezelfde partij is als Hoekstra – het CDA – maar dat hebben we in de podcast uit en te na benadrukt: Jack de Vries is CDA-er en voelt zich verwant aan die club, zoals Julia Wouters [de andere spindoctor in de serie, red.] lid is van de PvdA."

Dat standpunt overtuigt Kuijpers ook na afloop niet; zij blijft erbij dat Jack de Vries in de podcast steviger bevraagd had moeten worden over zijn positie binnen het CDA, waarmee hij nog steeds warme banden onderhoudt. Van den Brink blijft onderstrepen kritische vragen niet te schuwen.

Verhouding journalistiek en politiek ligt hypergevoelig

De discussie toont aan dat de verhouding tussen journalistiek en politiek hypergevoelig ligt. Wat dat betekent voor de journalistieke agenda is voor iedereen anders. Voor Kuijpers en van Keken is het reden om zich de komende tijd minder op persconferenties en meer op wetgeving te storten, om belangrijke Haagse onderwerpen te agenderen.

Kunststof

Het cultuur- en mediaprogramma van NTR van maandag tot en met donderdag te horen tussen 19:00 en 20:00 uur op NPO Radio 1 of op elk moment terug te luisteren als podcast. Volg Kunststof op Twitter, Facebook en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie