Podcast
NTR

Jan & Christina, een update: komt Christina na bijna dertig jaar vrij?

foto: Foto: Jan Banning
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan & Christina, een update: komt Christina na bijna dertig jaar vrij?

"Als je me vraagt of ik liever wil dat hier een mooi fotoproject uitkomt of dat ze vrijkomt? Dan hoop ik dat ze vrijkomt." Dat zegt fotograaf Jan Banning tegen programmamaker Katinka Baehr in de eerste aflevering van de podcast Jan & Christina. Hij zet zich al jaren in om de Amerikaanse Christina Boyer vrij te krijgen uit de gevangenis in Georgia, waar ze een levenslange gevangenisstraf uitzit voor de moord op haar driejarige dochtertje Amber. Banning is ervan overtuigd dat ze onschuldig is.

De zaak

Negen jaar geleden ontmoetten Jan en Christina elkaar voor het eerst. Banning was in de Pulaski State Prison in Georgia om gedetineerde vrouwen te fotograferen. Christina was een van de tachtig vrouwen die Jan portretteerde.

Als Banning zich daarna in haar zaak verdiept raakt hij er meer en meer van overtuigd dat ze ten onrechte vastzit. Hij besluit de zaak uit te gaan spitten.

Christina had een schikking geaccepteerd, zoals 95% van alle verdachten in de Verenigde Staten. Zij deed het omdat haar advocaat - die ze nauwelijks had gezien - het haar aanraadde. Hij vertelde haar dat ze anders de doodstraf zou krijgen en dat ze met deze deal na vier jaar weer vrij zou komen. Dertig jaar later zit ze nog altijd vast.

En dat terwijl ze een alibi had. Ze was er niet toen Amber zo mishandeld werd dat ze eraan zou overlijden. Haar toenmalige vriend David was er wel bij. Toch kreeg Christina levenslang en is David allang weer vrij.

Komt Christina na bijna dertig jaar vrij?

Op 26 februari opent de tentoonstelling Het oordeel. Buiten redelijke twijfel van Jan Banning én Christina Boyer in het Nederlands Fotomuseum. Een week later wordt Bannings fotoboek over deze zaak gepresenteerd.

Bannings droom is dat Christina bij de opening van de tentoonstelling zal kunnen zijn. Gaat dat gebeuren? Komt ze na bijna dertig jaar vrij?

Programmamaker Katinka Baehr volgt Banning al twee jaar. In deze update horen we wat er is gebeurd sinds de laatste aflevering.

Let op: Als je aflevering 1 t/m 4 nog niet hebt geluisterd dan kun je daar beter mee beginnen voor het hele verhaal. Luister hier de hele podcast.

Update

Fotoproject

Als Banning besluit dat hij ook een fotoproject over de zaak wil maken, vraagt hij Christina: "Weet je zeker dat je dat aankan? Ik wil niet dat je erdoor in de put raakt." "Integendeel", antwoordt Christina. "Eindelijk komt er iets goeds uit iets wat alleen maar slecht was."

Maar het valt Banning niet mee om te bedenken hoe hij de zaak om kan zetten in een fotoproject. Hoe kan hij foto's maken van iets wat jaren geleden is gebeurd en waarbij hij de hoofdpersoon niet mag fotograferen?

Hij gaat met behulp van Christina op zoek naar elementen uit het verhaal die hij in beeld kan brengen. Zo fotografeert hij een cel die lijkt op de cel waar Christina zat toen ze net was gearresteerd. Hij laat zich inspireren door de film noir, met grote contrasten tussen donker en licht.

'Geef mij maar prikkeldraad'

En hij vraagt Christina te reageren op foto's die hij heeft gemaakt. Bij een foto van een hoge grijsgevlekte muur met een dreigend blauwe lucht schrijft Christina: 'Er is niets te zien dan de hemel. En begrijp me niet verkeerd, de hemel kan een schitterend wandkleed zijn, maar de muur houdt alle andere vormen van leven buiten. Geef mij maar prikkeldraad. Je leert erlangs te kijken. Ik vraag me af wat er achter de muur op de foto is. Kun je missen wat je niet kunt zien?'

Christina's bijdrage aan de tentoonstelling is zo groot dat Banning besluit dat het een tentoonstelling van hen beiden zal zijn. De namen Jan Banning en Christina Boyer staan in even grote letters op de muur.

De tentoonstelling in het Nederlands Fotomuseum is te zien van 26 februari t/m 19 juni 2022.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie