Binnenland
NOS

Israël lanceert raket die het land als 4e naar de maan moet brengen

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Israël lanceert raket die het land als 4e naar de maan moet brengen

De onbemande Israëlische sonde Beresheet is onderweg naar de maan. Om 02.45 uur Nederlandse tijd werd de Falcon 9-raket van SpaceX met de sonde vanaf Cape Canaveral in Florida zonder problemen gelanceerd.

De reis duurt twee maanden. De sonde vliegt niet rechtstreeks naar de maan, maar legt zo'n 6,5 miljoen kilometer door de ruimte af om daarna te landen op de maan. De sonde wordt eerst in een baan om de aarde gebracht om vervolgens opgepikt te worden door de zwaartekracht van de maan. Op 11 april moet de sonde, die zo groot is als een vaatwasser, op de maan landen.

Volgens correspondent Arlene Gelderblom wil Israël vooral bewijzen dat het in staat is om als klein land naar de maan te gaan. De kosten voor het miljoenenproject zijn grotendeels gefinancierd door rijke Israëli. Zij krijgen naast de eer niks terug voor hun investering.

Eenmaal op de maan duurt de missie van de Beresheet twee dagen. De sonde meet het magnetische veld van de landingsplaats en stuurt data en foto's terug naar de aarde. Als alles volgens plan gaat, wordt Israël het vierde land dat op de maan landt. Ook is het de eerste particulier gefinancierde maanmissie.

Ster advertentie
Ster advertentie