Binnenland
NOS

Opnieuw anti-racismeprotest Amsterdam: 'Bijlmer symbool voor wat er misgaat'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Opnieuw anti-racismeprotest Amsterdam: 'Bijlmer symbool voor wat er misgaat'

In Amsterdam wordt vanmiddag opnieuw een anti-racismedemonstratie gehouden. Er wordt vanaf 17.00 uur gedemonstreerd in het Mandelapark in de Bijlmer in Amsterdam-Zuidoost.

Opnieuw een anti-racismeprotest in Amsterdam

Het Mandelapark ligt vlakbij het Anton de Komplein, vernoemd naar de bekende Surinaamse schrijver en verzetsstrijder. "Het Anton de Komplein is een symbolische plek voor ons", zegt Gideon Everduim, organisator van de demonstratie, in het NOS Radio 1 Journaal. "Precies tien jaar geleden is daar het zaadje gepland voor onze politieke jongerenbeweging en alle sociale projecten die daarna kwamen."

Aanvankelijk zou de demonstratie op het Anton de Komplein in de Bijlmer zijn. Daar is plaats voor 3000 demonstranten. Omdat op de Facebookpagina van het protest gisteravond al ruim 2000 mensen aangaven te komen en nog eens 4000 mensen digitaal interesse toonden, heeft de organisatie samen met de Amsterdamse driehoek besloten om het protest te verplaatsen naar het aangrenzende Nelson Mandelapark. Daar kunnen tot 18.000 mensen op anderhalve meter afstand van elkaar demonstreren.

Volgens de organisatie wordt het een moment om stil te staan bij racisme en slavernij. De organisator zegt dat er qua racisme de afgelopen jaren nauwelijks iets is veranderd in Nederland.

Bijlmer is thuiskomen

Gideon Everduim, rapper uit Amsterdam-Zuidoost en Noord-Hollands Statenlid voor Denk, is mede-initiatiefnemer van de demonstratie. Hij heeft deelnemers gevraagd vanmiddag een mondkapje op te doen en handschoenen te dragen. "Anderhalve meter wordt gewaarborgd", zegt hij.

Op Tweede Pinksterdag was er op de Dam in het centrum van Amsterdam al een anti-racismebetoging; nu dus in de Bijlmer. "Voor ons is de Bijlmer thuiskomen", zegt Everduim.

Vergeleken met andere stadsdelen heeft de Bijlmer de grootste populatie Afro-Nederlander. "Als het gaat over Black Lives Matter, als het gaat over zwarte lichamen die onderdrukt worden in een systeem dat institutioneel racisme handhaaft, dan is Zuidoost volgens ons het symbool van waar het allemaal misgaat in dat systeem."

Everduim wil met de demonstratie bereiken dat er een einde komt aan institutioneel racisme, dat er volgens hem is. "We hebben het jarenlang gehad over de pijn, maar we moeten nu een stap verder gaan."

Opnieuw een anti-racismeprotest in Amsterdam

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie