Binnenland
KRO-NCRV

'Hoger onderwijs moet werk maken van sociaal-emotionele ondersteuning studenten'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hoger onderwijs moet werk maken van sociaal-emotionele ondersteuning studenten'

Hogescholen en universiteiten gaan van het slot en studenten mogen één keer in de week plaatsnemen in een collegezaal of het klaslokaal. Voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) Dahran Çoban is "opgelucht", maar pleit tegelijkertijd voor meer sociaal-emotionele ondersteuning aan studenten.

Er is de afgelopen tijd veel onderzoek gedaan naar mentale, sociaal-emotionele problemen onder studenten als gevolg van het thuisonderwijs. Veelgehoorde klachten zijn concentratieproblemen, grote onzekerheid over de studietoekomst en vereenzaming. "De vakken worden wel gehaald, maar de mensen lijden eronder", aldus Çoban bij Spraakmakers.

Ongelukkige studenten

In november riep ze nog op om toch vooral fysiek les te blijven geven voor de essentiële interactie en het contact dat zo belangrijk is, maar toen ging de zaak 16 december op slot en zijn de problemen volgens Çoban alleen maar groter geworden. "Hoe meer online onderwijs, hoe minder interactie met medestudenten, hoe ongelukkiger de studenten zijn."

Onderwijsinstellingen zouden bij de beperkte opening vooral oog moeten hebben voor deze problemen. "De sociale kant van het onderwijs: daar moet echt wat mee gedaan worden."

Interactie

Wat er in die ene dag per week aan onderwijs gegeven kan worden, moet volgens haar gericht zijn op interactie en sociale binding. "Een boek lezen kun je thuis ook wel." Dus er moet discussie plaatsvinden, werkgroepen en samenwerk-momenten voor sociale binding onderling.

Voor studenten die sociaal-emotionele problemen ervaren en scholieren die in september willen beginnen aan een nieuwe opleiding, heeft ze nog een aantal tips. "Ik kan je aanraden om alles te doen wat wél mag. Ga met je medestudenten samen buiten studeren."

Ook denkt ze dat het kan helpen om bij een studentenvereniging te gaan. "Ook al is het voorlopig online, je leert tóch mensen kennen." Zelf zit Çoban bij een roeivereniging. "Roeien is buiten en dat mag wel."

Jim Jansen en Dahran Çoban over de heropening van fysiek onderwijs

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie