Binnenland
NOS

China investeert miljarden in Venezuela

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. China investeert miljarden in Venezuela

President Maduro van het in crisis verkerende Venezuela heeft China overtuigd om te investeren in zijn land. In totaal pompt China vijf miljard dollar in Venezuela.

'Maduro krijgt extra ademruimte door Chinese miljarden'

Het Chinese geld zal vooral voor modernisering van de olie-industrie worden gebruikt. De productie van olie is de afgelopen jaren teruggelopen in Venezuela. Dat komt gedeeltelijk door de verouderde installaties. Met de Chinese miljarden hoopt president Maduro dat de productie weer op te voeren.

Het is niet de eerste keer dat China geld investeert in Venezuela. Volgens Latijns-Amerika correspondent Marc Bessems maakte China eerder al 60 miljard dollar over naar de regering van president Maduro. Bessems denkt dan ook niet dat de extra Chinese miljarden de crisis in Venezuela kan stoppen. "Wat interessant is, is dat de Venezolanen nog een schuld hebben van 20 miljard dollar bij de Chinezen. De afgelopen drie jaar wilden de Chinezen even niks meer weten van Venezuela, maar nu lijkt daar toch weer het vertrouwen."

Vriendenreisje

President Maduro heeft de afgelopen tijd een reis gemaakt langs vrienden en landen met wie de banden extra kunnen worden aangehaald. Zo was hij voor dat hij naar China ging ook in Turkije. Daar kwam hij in opspraak, omdat hij at in een sterrenrestaurant, terwijl in zijn eigen land er een groot voedseltekort is.

Wat er precies allemaal voor deals zijn gesloten is lastig te zeggen, maar dat is niet het belangrijkste van Maduro's trip, zegt Marc Bessems. "Hij heeft laten zien dat hij nog een aantal vrienden heeft en dat verbetert zijn positie in eigen land." Met het geld heeft Maduro weer een beetje ademruimte, maar volgens Marc Bessems kun je het beter omschrijven als 'uitstel van executie'.

Ster advertentie
Ster advertentie