Binnenland
BNNVARA

Oprichters voedselbank: van een kantoor in de slaapkamer tot meer dan 170 locaties

foto: De Voedselbankfoto: De Voedselbank
  1. Nieuwschevron right
  2. Oprichters voedselbank: van een kantoor in de slaapkamer tot meer dan 170 locaties

"We dachten een aantal Rotterdamse gezinnen te gaan helpen, en dat is een beetje mislukt", aldus Clara Sies, mede-oprichter van de voedselbank. Want met meer dan 170 locaties, duizenden vrijwilligers en 40.000 geholpen gezinnen is de voedselbank niet meer weg te denken uit Nederland. Het idee ontstond in de woonkamer van het echtpaar Clara en Sjaak Sies uit Rotterdam-Zuid. Nu, 20 jaar later, verschijnt het boek Van kruimels en brood over hun bijzondere levensverhaal. Hoe ze zelf in de bijstand terechtkwamen, creatief omgingen met financiële zorgen en uiteindelijk de voedselbank hebben gestart, vertellen ze in De Nieuws BV.

Nadat Clara en Sjaak in de jaren '80 hun kledingwinkel moesten sluiten, liepen de schulden hoog op en kwam het gezin Sies in de bijstand terecht. Om de eindjes aan elkaar te knopen, moesten ze creatief zijn. Clara vertelt dat op de dag dat een van hun kinderen jarig was, de stroom werd afgesloten omdat ze de rekening niet konden betalen. Die avond vertelden ze uit gêne de visite niet over het afgesloten stroom, maar verlichtte ze de hele woning met kaarsen en waxinelichtjes, tot aan het toilet aan toe. Door veel zelf te doen, van koken tot het maken van kleding en het in de gaten houden van aanbiedingen, kon het gezin Sies, met in totaal vijf kinderen, het hoofd boven water houden.

Onbemiddelbare uitkeringsgerechtigden

Maar ondanks de creatieve oplossingen van Clara en Sjaak, kreeg het gezin de stempel 'onbemiddelbare uitkeringsgerechtigden'. En dat stempel is niet prettig, weet Sjaak te vertellen. "Je zit al in een stressvolle situatie, en dan krijg je ook nog zo'n stempel. Dan zakt je eigenwaarde naar nul." Het stempel zette ook het huwelijk op spanning. "We hebben elkaar regelmatig uit putten moeten trekken, maar het is ons wel gelukt. We zijn nu 51 jaar getrouwd, ik uit 020 en hij uit 010." Het kan dus wel goed gaan, aldus een lachende Clara.

Schokeffect

Rond 2000 werd het idee van een voedselbank geboren in de woonkamer in Rotterdam-Zuid. Wekelijks maakten ze vanuit hun kantoor, de slaapkamer, honderden voedselpakketten voor Rotterdamse gezinnen. Na een reportage van Netwerk barstte het succes van de voedselbank los. Een schokeffect over armoede ging door het land, zegt Clara. "Armoede bestaat toch niet in Nederland? Dat zullen wel lanterfanters en zielepoten zijn", was de reactie die ze vaak hoorden.

Verwacht hadden ze het succes totaal niet. "We dachten een aantal Rotterdamse gezinnen te gaan helpen, en dat is een beetje mislukt. Want het is totaal uit de hand gelopen." De voedselbank is nu de grootste vrijwilligersorganisatie van Nederland.

Duizenden mensen geholpen

Ondanks het succes van de voedselbank, hadden de kinderen van Clara en Sjaak het idee hun ouders te verliezen aan de organisatie. "We hadden geen kantoor, alles ging vanuit huis en de telefoon ging 24/7. De toen nog thuiswonende kinderen werden nog wel eens vergeten", aldus Clara. "Gelukkig hebben we dat nadien allemaal goed uit kunnen praten, maar ik kan me het gevoel heel erg voorstellen. We werden opgevreten door de voedselbank." Maar spijt over de voedselbank hebben de twee beslist niet. "We hebben duizenden mensen geholpen", aldus Sjaak.

Het bijzondere levensverhaal van Clara en Sjaak is opgeschreven in het boek 'Van kruimels en brood'.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie