Binnenland
KRO-NCRV

KidsRights: 'Open middelbare school, geef jongeren weer lucht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KidsRights: 'Open middelbare school, geef jongeren weer lucht'

De organisatie KidsRights roept het kabinet op om met plannen te komen om middelbare scholen op een veilige manier te openen. Dat zegt voorzitter Marc Dullaert in Spraakmakers.

Voormalig Kinderombudsman Dullaert maakt zich samen met 50 andere organisaties, waaronder Unicef en Jeugdzorg Nederland, grote zorgen over de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. Ze zien een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.

Eén dag in de week

Dit weekend beslist het kabinet over hoe het verder gaat met de coronamaatregelen. Rutte gaf gisteren aan 'weinig optimistisch' te zijn over versoepelingen, maar het openstellen van de scholen voor één dag in de week lijkt als gespreksonderwerp op tafel te liggen."Kabinet weeg dit mee en probeer de scholen op een veilige, alternatieve manier te openen om deze jongeren weer lucht te geven", aldus Dullaert.

Dulleart vindt dat er inmiddels zoveel signalen zijn gekomen vanuit het onderwijs, de jeugdzorg en GGZ dat er zeer serieus moet worden gekeken wat de mogelijkheden zijn. Hij wil dat de scholen daarbij zelf de vrijheid krijgen om het onderwijs op een veilige, alternatieve manier te organiseren.

OMT

Volgens hem is het beleid vanuit de overheid te lang alleen maar gericht geweest op de bestrijding van het virus. "Ik zou er voorstander van zijn dat er bij het OMT niet alleen deskundige virologen, maar ook orthopedagogen, onderwijskundigen en ethici zitten." Hij vindt dat het "hoog tijd" wordt dat de gezondheidsrisico’s afgewogen worden tegen de mentale gezondheidsrisico’s van de jeugd.

Jan Roose is rector van het Lodewijk College in Terneuzen. Ook hij maakt zich zorgen over de geestelijke gesteldheid van zijn leerlingen. Vooral de stille leerling die thuis zit "weg te kwijnen" en bij het zorgteam van de school niet in beeld is.

Technische voorzieningen

Hij is voorstander dat de middelbare scholen op een veilige manier weer open gaan, maar dit heeft volgens hem wel wat voeten in de aarde. "Dit betekent dat we een nieuw model moeten uitwerken en dat vraagt het nodige."

Wanneer scholieren bijvoorbeeld week op week af naar school komen, moet er voor de scholieren thuis ook een les worden verzorgd. "Dan moet de les gestreamd worden. Het schoolbord en de docent moeten goed in beeld zijn." Ook moet de docent on- en offline goed te horen zijn. "Dat vraagt om veel technische voorzieningen."

Roose vindt het vooral belangrijk dat de opening zorgvuldig gebeurt. "Als blijkt dat de scholen over een aantal weken weer moeten sluiten, zal dit averechts werken voor de psychische nood." Ook vindt hij dat de zorgen en belangen van de medewerkers worden meegenomen.

Stand.nl: 'Middelbare scholen moeten hoe dan ook weer open'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie