Binnenland
NOS

Milieudefensie stapt naar rechter als grote bedrijven niet met klimaatplan komen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Milieudefensie stapt naar rechter als grote bedrijven niet met klimaatplan komen

Milieudefensie roept 30 grote bedrijven op om snel met een klimaatplan te komen. Doen ze dat niet, dan stapt de milieuorganisatie naar de rechter. De oproep is gericht aan die bedrijven die volgens Milieudefensie teveel CO2 uitstoten.

Milieudefensie roept 30 bedrijven op om klimaatplan op te stellen

Video niet beschikbaar

“We hebben als samenleving nog acht jaar om ernstige klimaatverandering te voorkomen”, vertelt directeur van Milieudefensie Donald Pols. Hij wil daarom dat grote bedrijven spoedig met een klimaatplan komen om hun CO2-uitstoot te halveren. “Het kan echt alleen als iedereen meedoet.”

Plan

Het plan wordt gericht op de grootste vervuilers. Zij moeten binnen drie maanden met een klimaatplan komen. “De klimaatplannen moeten in lijn zijn met de internationale klimaatafspraken en de rechterlijke uitspraak in de zaak Shell.”

Milieudefensie komt met deze actie, omdat, volgens de organisatie, grote bedrijven té weinig doen. “In 30 jaar sinds het eerst internationale klimaatakkoord is de uitstoot niet gedaald. Het is tijd voor drastische actie”, legt Pols uit.

Stappen

Er moeten drie stappen in het plan komen te staan. Ten eerste moeten de bedrijven vast stellen wat hun complete huidige uitstoot is. “Wij vragen dat ze kijken naar hun totale uitstoot. Dus niet alleen in Nederland, maar over hun gehele keten.” Ten tweede moeten ze klimaatdoelen stellen voor zichzelf. “En ten derde moet er een plan zijn met bijbehorend budget hoe ze die doelen willen realiseren.”

Sommige bedrijven hebben al een stap gezet om te vergroenen, maar er kan, volgens Milieudefensie, meer gedaan worden. “We hopen met deze campagne een extra zetje te geven, om ook andere bedrijven mee krijgen.”

Rechtszaak

Als de 30 bedrijven na drie maanden dus geen klimaatplan hebben, stapt Milieudefensie naar de rechter. Dat doen ze na het succes in de rechtszaak tegen Shell. “De rechter heeft een uitspraak gedaan in de zaak tegen Shell. Het bedrijf moet haar uitstoot halveren vóór 2030. De rechter zei ook dat de uitspraak geldt voor alle grote vervuilers en daar zullen wij de bedrijven op attenderen.”

Overigens wil de organisatie de bedrijven natuurlijk wel helpen met het opstellen van een klimaatplan. “Wij willen best mee helpen met denken hoe ze hun uitstoot kunnen reduceren en hoe ze dat kunnen realiseren.”

RJN milieudefensie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie