Binnenland
BNNVARA

Veldkrekels zul je eerder horen dan zien

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Veldkrekels zul je eerder horen dan zien

Het is een lastig beestje om te vinden: de veldkrekel. Omdat hij dit jaar insect van het jaar is geworden, moest het er toch van komen. Samen met experts van Naturalis Aglaia Bouma en Jan Wieringa reist Vroege Vogels naar de Loonse en Drunense duinen, op zoek naar deze mysterieuze lawaaimaker.

Veldkrekel: je hoort hem wel maar je ziet hem niet

"Het lijkt inderdaad een soort rituele dans", zegt Maurice Leede, presentator en ambassadeur van de veldkrekel. Hij staat op een afstandje te kijken hoe Bouma en Wieringa met wijzende vinger door het veldje stappen. "Ik heb hem zelf ook nog nooit in het echt gezien. Je hoort hem wel vaak, maar je ziet hem niet." Je kunt door samen de richting van het geluid aan te wijzen wel zijn holletje vinden. Als je hem daaruit pest met een grassprietje kun je het mannetje wel vinden.

Vrouwtje

Na een tijdje te zoeken naar het holletje stuiten we ineens op een veldkrekel. Elmar Veerman, die mee mocht omdat hij uit alle stemmers de prijs had gewonnen, zag haar als eerst. Het is een vrouwtje! Waarschijnlijk is ze op het geluid van het mannetje afgekomen, want nu zit ze met haar legboor eitjes te leggen in de grond.

Wanneer ze klaar is, pakt Bouma het vrouwtje op. "Kijk, hier in het onderste deel van de poot, zit het oor. Daarmee moet ze goed kunnen horen om op de mannetjes af te komen." Later op de middag vinden ze ook een mannetje bij zijn holletje. Een geslaagde middag dus.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie