Binnenland
BNNVARA

Raadsvergadering Utrecht escaleert na wegstemmen moties Israël-boycot

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Raadsvergadering Utrecht escaleert na wegstemmen moties Israël-boycot

Een raadsvergadering in Utrecht liep donderdagavond volledig uit de hand nadat moties over het boycotten van producten en diensten uit Israël werden weggestemd. Betogers bleven boos in de raadzaal achter en weigerden te vertrekken. Burgemeester Sharon Dijksma begeleidde de demonstranten uiteindelijk zelf uit het pand. Waarom werden deze moties weggestemd? Mahaar Fattal, raadslid voor GroenLinks in Utrecht, was erbij aanwezig en vertelt erover in de Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

De moties die werden weggestemd, waren ingediend door de inwoners van Utrecht en door GroenLinks en PvdA. De inwonersmotie riep de gemeente Utrecht op om geen producten en diensten meer te kopen van Israëlische bedrijven. Daarnaast wilden zij dat de burgemeester en het college andere bedrijven en onderwijsinstellingen in de stad, maar ook in de provincie en het Rijk, zouden verzoeken om deze producten niet meer te kopen. Omdat GroenLinks en PvdA niet konden stemmen op deze motie, besloten ze een 'versterkende' motie te richten op het uitsluiten van landen die mensenrechten schenden.

Weggestemd

De moties kregen echter geen meerderheid in de gemeenteraad. Het betreurt Fattal: "De situatie laat niemand onberoerd, maar voor sommigen gingen de moties toch net iets te ver." Als voorbeeld noemt ze dat anderen een boycotbeleid te ver vinden gaan, of dat ze een verbod op de import en export van wapens 'wat spannend' zouden vinden.

De inwonersmotie gaat namelijk veelal over economische sancties en een wapenembargo. Toch geeft Fattal aan dat wanneer er gesprekken worden gevoerd met dus bijvoorbeeld bedrijven, het ook moet gaan over het inkopen van producten, zoals eten, kleding en cybertechnologie. "Het is een oproep aan grote partners die met hun inkoopbeleid veel impact maken op het steunen van wat er in Gaza gebeurt. Er zijn allerlei manieren waarop instellingen onbewust bijdragen aan die Israëlische bedrijven."

De gemeenteraad is 'best welwillend'

De Utrechtse gemeenteraad was de eerste Nederlandse gemeenteraad die zich uitsprak over het genocidale geweld in Gaza, maar blijft, na het wegstemmen van deze moties, op zoek naar een manier om iets te kunnen doen. Burgemeester Sharon Dijksma gaf aan de emoties van de demonstranten wél te begrijpen, maar dat de persoonlijke verwijten aan haar adres 'te ver gaan' en 'niet passen bij het debat'.

Over het besluit van de gemeenteraad zegt Fattal: "Ik vind het jammer dat deze moties niet zijn aangenomen. Als het ergens had gekund, had het hier gekund. Je ziet ook gisteren in de zaal weer wat het met mensen deed." Ze hoopt dat het besluit geen negatieve invloed heeft op het vertrouwen in de politiek van inwoners, en dat zij blijven inzien dat de partijen er voor hen zijn.

Hoe nu verder?

Volgens Fattal ligt de oplossing in het bereiken van constructieve stappen voor de Palestijnen. Daarbij is het gesprek aangaan met de raad essentieel: "Gisteren kregen we terug dat de gemeente Utrecht zelf niet inkoopt bij Israëlische bedrijven. Daar zijn ook wij zeker van als het gaat om de eerste inkoop die we doen, maar niet de hele keten. Onderaannemers zijn niet doorgelicht, en dat lijkt mij bij uitstek iets waar de gemeente ook over gaat en wat beter moet."

Fattal is kritisch: "Als er ook maar een bedrijf tussen zit wat op een of andere manier bijdraagt aan genocide, moet je die samenwerking opzeggen. Dat is iets wat we nader willen onderzoeken." Toch benoemd ze dat de grote strijd ligt bij Europa en het Rijk: "Het Rijk moet stappen zetten tegen landen die zich zo gedragen en een Europees verband inzetten. De partnerschappen die we op Europees niveau aangaan, daar kunnen wij in Utrecht niks tegen doen."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie