Binnenland
KRO-NCRV

'EU-plan voor gasbesparing hard nodig: Poetin gebruikt energie als wapen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'EU-plan voor gasbesparing hard nodig: Poetin gebruikt energie als wapen'

De verplichting van de EU om 15 procent minder gas te gebruiken 'straalt urgentie uit', zegt CDA-Europarlementariër Tom Berendsen bij Spraakmakers. "Een urgentie die ik in veel lidstaten waaronder Nederland heb gemist."

De Europese Commissie, met Von der Leyen aan het hoofd, komt vandaag met een noodplan: lidstaten moeten in de wintermaanden 10 tot 15 procent minder gas verbruiken dan in de vijf jaar daarvoor. De Commissie, onder meer verantwoordelijk voor het doen van wetsvoorstellen, wil mogelijk overgaan tot dwang als lidstaten zich er niet vrijwillig aan houden.

Energie als wapen

"Ik ben blij met de plannen", zeg Berendsen. Als EU-parlementariër is hij verantwoordelijk voor het goedkeuren van leden van de commissie, die worden voorgedragen door de lidstaten. "Ze stralen een urgentie uit die ik in veel lidstaten waaronder Nederland heb gemist. De energiecrisis is al groot, de prijzen zijn hoog. We zien dat Poetin energie als wapen gebruikt, dat betekent dat er echt maatregelen nodig zijn."

Met dit plan dwingt de Europese Commissie de lidstaten om met elkaar om tafel te zitten, zegt hij, en het varkentje samen te wassen. Solidariteit hierin is belangrijk, vindt hij, want de EU "moet eenheid blijven uitstralen." Maar landen, zoals Duitsland, die erg afhankelijk zijn van gas, moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen en kijken naar hun energiemix.

Levering naar Duitsland hervat?

Directe aanleiding is het stokken van de gasaanvoer vanuit Rusland naar Duitsland. Die ligt nu stil vanwege jaarlijkse werkzaamheden, maar het is de vraag of de boel weer hervat wordt. En dat zou best wel eens kunnen hoor, denkt Cyril Widdershoven, internationaal energie analist. "Maar voor hoe lang en voor hoeveel? Dat is de vraag. Moskou voorziet nu al dat er aantal issues zijn." Onze eigen gasvoorraden zijn "redelijk gevuld", maar tekorten bij onze Oosterburen leiden volgens hem tot grote problemen.

Mensen doen al veel, en dat zien ze ook bij energieleverancier Eneco. We zien over hele keten dat er energie wordt bespaard, zowel bij consumenten als bedrijven", zegt woordvoerder Niels Stet. De belangrijkste drive: hoge energieprijzen, maar ook het warme weer – maar zie je ook meer elektriciteitsverbruik door airco’s en ventilatoren." Deze tijd, zo denkt hij, is een "goed moment voor mensen om te kijken waar ze kunnen besparen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie