Binnenland
KRO-NCRV

Waarom vrijwilligerswerk van het geitenwollensokken-imago af moet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom vrijwilligerswerk van het geitenwollensokken-imago af moet

De vraag naar mantelzorgers en vrijwilligers neemt toe, terwijl 41 procent van de Nederlanders boven de 15 jaar al doet aan vrijwilligerswerk. Ook onder de 65-plussers is het de afgelopen jaren toegenomen. Jerzy Soetekouw, directeur bij Humanitas, merkt vooral dat er meer gevraagd wordt van vrijwilligers en mantelzorgers. "We zien dat de verzorgingsstaat steeds verder afbrokkelt", zegt Soetekouw bij Spraakmakers.

Competitie om tijd

"Het zijn geweldige cijfers", reageert Soetkouw op het aantal vrijwilligers in Nederland. "Maar er wordt steeds meer van ons gevraagd." Zo blijven we gemiddeld langer thuis wonen en worden daardoor steeds eerder mantelzorger. Ook is het leven duurder geworden, waardoor men praktisch alleen als tweeverdieners een huis kunnen kopen. "Tegelijkertijd neemt de druk op andere activiteiten, ander vrijwilligerswerk, alleen maar toe. En al die competitie om tijd zorgt ervoor dat het benodigde vrijwilligerswerk steeds ingewikkelder in te vullen wordt."

Herwaardering

Daarom vindt Soetekouw het tijd voor een "herwaardering" van vrijwilligers en mantelzorgers. "Ik denk dat er een sleutel ligt bij werkgevers in het onderwijs, maar vooral ook bij de overheid. De overheid kan daar namelijk op sturen." Zo zou het opgenomen kunnen worden in cao's dat je een bepaald aantal uren vrijwilligerswerk moet verrichten en deze competenties mee kunt nemen in je baan. "Zo zijn er allerlei sleutels", aldus Soetekouw.

Imago

Ook moet het "geitenwollensokken-imago" van vrijwilligerswerk af, vindt Soetekouw. "Het is niet iets gezapigs of waar je laatdunkend over kunt doen." In zijn ervaring worden mantelzorgers door zorgpersoneel gezien als "leken" en krijgen niet de waardering die ze verdienen. "Terwijl zij vaak heel veel meer over een persoonlijke situatie weten."

Fijn gevoel

Sjane Teune is zelf vrijwilliger en merkt dat ze zich er zelf ook beter door voelt. "De waardering komt van de mensen waarmee je werkt of waar je komt. En die vinden het nog steeds heel leuk als je komt." Aan de andere kant is het werk veranderd. "Ik merk wel dat de gezinnen waar ik kom wat meer problemen hebben die ze ergens anders niet meer kwijt kunnen", zegt Teune.

Ondersteunen

Kim Putters van de Sociaal-Economische Raad pleit ook voor verandering. "We zijn bezig te kijken hoe mensen hun betaalde werk met vrijwilligerswerk of mantelzorg kunnen ondersteunen", zegt Putters. "Als je met je werkgever kunt afspreken dat je aan de randen van de dag mantelzorg of vrijwilligerswerk doet, dan wordt het al een stukje gemakkelijker als een werkgever daar voor openstaat. Dat kan nog veel beter in Nederland."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie