Binnenland
NOS

Participatie van jongeren: de last van intensieve mantelzorg

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Participatie van jongeren: de last van intensieve mantelzorg

In een recent onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) wordt duidelijk dat hoewel deelname aan de samenleving voordelen biedt voor jongeren, er grenzen zijn aan hun participatie. Vooral jongeren die intensieve mantelzorg verlenen aan een ziek familielid of naaste ervaren negatieve effecten op hun welzijn.

Het SCP-onderzoek richtte zich op jongeren van 16 tot 24 jaar, waarbij opvalt dat bijna alle jongeren actief betrokken zijn bij school, werk, vrijwilligerswerk of mantelzorg. Echter, één op de vier jongeren biedt mantelzorg, waarvan 10% intensief zorg verleent aan een naaste. Deze intensieve zorgtaken kunnen een zware tol eisen, resulterend in verminderd welbevinden en ervaren tijdsdruk. Het SCP benadrukt een gebrek aan adequate ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Simone de Roos, een van de SCP-onderzoekers, onderstreept de noodzaak voor bewustwording en actie vanuit scholen, gemeenten en werkgevers. "Er is behoefte aan specifieke ondersteuning, kennisdeling en erkenning voor de zorg die deze jongeren dragen."

Impact op jongeren

Myrthe Faaij, een 18-jarige HBO-studente en mantelzorger voor haar vader met hersenkanker, deelt haar persoonlijke ervaringen. Ze benadrukt het gebrek aan erkenning op haar voormalige middelbare school en pleit voor een vergelijkbare ondersteuning als die voor jonge topsporters. Het SCP-onderzoek en de stem van Myrthe pleiten voor een structurele verandering. Scholen en werkgevers moeten flexibiliteit bieden en begrip tonen voor de uitdagingen van jonge mantelzorgers. Gemeenten moeten actief ondersteuning bieden en jongeren aanmoedigen om hulp te vragen. "De vergrijzing zal de druk op jonge mantelzorgers verder doen toenemen. Er is een dringende behoefte aan een bredere maatschappelijke discussie en duidelijke richtlijnen over wat wel en niet van jongeren kan worden verwacht", vertelt de SCP-onderzoeker.

Het SCP-rapport roept op tot een gezamenlijke inspanning vanuit onderwijs, gemeenten en werkgevers om jongeren die intensieve mantelzorg verlenen te ondersteunen. "Het is tijd voor een verandering in het beleid en de houding ten opzichte van de rol van jongeren in de mantelzorg", aldus SCP-onderzoeker Simone de Roos.

mantelzorg

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie