Gezondheid
KRO-NCRV

'Wantrouwen overheerst ten aanzien van mantelzorgers'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wantrouwen overheerst ten aanzien van mantelzorgers'

"Je moet een soort specialist worden van een systeem, taalgebruik en jargon, terwijl je gewoon wil zorgen voor iemand anders." Dat zegt Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL, bij Spraakmakers, over de rompslomp waarmee veel mantelzorgers te maken hebben.

Stapels formulieren in ingewikkelde taal, bewijzen dat je echt voor iemand zorgt, en ook nog eens omgaan met langs elkaar heen werkende organisaties. Volgens MantelzorgNL zijn mantelzorgers gemiddeld vier uur per week bezig met moeilijke administratieve taken. Uit een peiling van het Nationaal Mantelzorgpanel blijkt dat een meerderheid van de mantelzorgers moeite heeft met het uitvoeren van die taken.

Bij Stand.nl de stelling: Er moeten minder regels komen voor mantelzorgers

"Mantelzorgers doen hun werk zonder financiële vergoeding en in hun vrije tijd. Tegelijkertijd worden ze gezien als een soort expert die overal inzicht in heeft", zegt Hendriks. "Een van de moeilijke dingen waarmee mantelzorgers te maken hebben, is volgens Hendriks dat ze moeten communiceren met veel instanties. Je hebt niet alleen met de gemeente te maken, maar ook bijvoorbeeld met de zorgverzekeraar, een zorgkantoor, de woningcorporatie en de werkgever." Al deze partijen vragen volgens Hendriks om extra informatie, "of je moet weer iets aanvragen of iets bewijzen." Hendriks zegt dat we niet in de gaten hebben dat dit gedurende de hele dag opstapelt. "Maar dit is wat mantelzorgers de hele dag door merken."

Overbelasting en frustratie

Om overbelasting en frustratie te voorkomen, wil MantelzorgNL dat mantelzorgers zo min mogelijk tijd hoeven te besteden aan ingewikkelde formulieren en lastige regels. De organisatie startte daarom een petitie onder de naam 'Stop de regelkolder voor mantelzorgers'.

Hendriks noemt wantrouwen een belangrijke oorzaak van de rompslomp waarmee mantelzorgers te maken hebben. Ze noemt het voorbeeld van de mogelijkheid om vergunningsvrij een tuinhuisje te plaatsen van waaruit je voor je ouders kunt zorgen. "Bij twijfel kan de gemeente vragen om bewijs dat je mantelzorger bent. Maar wat zeggen nu een aantal gemeentes? Nou, wij twijfelen in principe altijd, dus je moet altijd eerst bewijzen dat jij echt mantelzorger bent. Dan krijg je dus een landelijke afspraak, die wordt dan weer uitgebreid met nieuwe gemeenteregels. Hiermee zouden we morgen kunnen stoppen. Aan het eind van de dag overheerst het wantrouwen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie