Binnenland
BNNVARA

Groningers murw geslagen door verdubbeling gaswinning: 'Alle stadia van rouw ben ik voorbij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Groningers murw geslagen door verdubbeling gaswinning: 'Alle stadia van rouw ben ik voorbij'

Ondanks het voornemen om de gaswinning in Groningen helemaal af te bouwen, staan ze er in Den Haag anders voor. Donderdag maakte demissionair minister Blok bekend, dat de gaswinning komend jaar zelfs verdubbeld wordt. Het is tegen het zere been van de Groningers, die al jaren de dupe zijn van de gaswinning in de provincie. "Alle stadia van rouw die je zo mooi hebt, die ben ik voorbij", zegt gedupeerde Bea Blokhuis in Dijkstra en Evenblij ter plekke.

Ter plekke in Groningen: gaswinning, tabak en een bedreigde journalist - Dijkstra & Evenblij ter plekke

Bijna 20.000 Groningers hebben last van schade aan hun huis, variërend van een paar scheuren, tot aan levensgevaarlijke situaties met kans op instorten. De afwikkeling van deze schade sleept zich al jaren voort en is voor velen een een tergend proces dat veel stress en lichamelijke klachten oplevert. De beslissing om desondanks de gaswinning te verdubbelen, was volgens Bea Blokhuis uit Delfzijl te verwachten. Na contact met de NAM en de overheid 10 jaar geleden, is zij behoorlijk van de koude kermis thuisgekomen. Ze is de kwaadheid voorbij, "alle stadia van rouw die je zo mooi hebt, die ben ik voorbij." "Wij moeten verder, maar hoe, dat weten we nog niet", vult Bart Huysman uit Thesinge aan.

Geld vs veiligheid Groningers

Ongeveer vijf miljoen Duitse huishoudens zijn gekoppeld aan het Nederlandse gasnetwerk. Zij hebben 1,1 miljard kuub extra aan gas uit Nederland nodig. De overheid en deskundigen zeggen dat Nederland het leveren van het gas niet mag weigeren, vanwege Europese regelgeving. Kortom: het lijkt erop dat het contract met de Duitsers belangrijker is voor Den Haag, dan de veiligheid van de Groningers. "Leveren aan Duitsland levert geld op. Stoppen met de gaswinning kost geld en demissionair minister Blok heeft geen zin om te betalen", zegt Bea Blokhuis. "Het hoeft niet te zijn wat het is. Op het moment dat je Schiphol een paar miljard kan geven om door te gaan, bij wijze van spreken, dan kun je ook Duitsland afkopen. Ik denk dat dat is waar wij nu langzamerhand recht op hebben."

Het huis van Blokhuis was zodanig beschadigd dat er instortgevaar dreigde met de bevingen die werden verwacht. Inmiddels is haar huis versterkt, maar alsnog is er bij een beving een scheur ontstaan. Ondanks dat Blokhuis weet dat haar huis niet meer zomaar in elkaar zou storten, is de onrust wedergekeerd. Het verhaal van Blokhuis is een voorbeeld van velen. Maar een groot deel van de gedupeerden heeft niet een dergelijke compensatie gehad die Blokhuis wel heeft ontvangen. Blokhuis heeft namelijk een rapport laten opstellen wat de werkelijke status was van haar huis. Blokhuis: "De wetenschap dat mensen die niet zo'n rapport zelf hebben laten opstellen, dat die in feite in net zo'n onveilig huis kunnen wonen, en dat niemand er wat aan doet..."

Groningers zijn 'murw'

Ook de boerderij waar Bart Huysman in woont is beschadigd door de aardbevingen die zijn ontstaan door de gaswinning in Groningen. Huysman: "Dan kun je hoog en laag springen, maar dat heeft een traject opgeleverd... Nou ja, zacht gezegd zat ik af en toe te janken achter mijn toetsenbord van, hoe kom ik nu verder?"

"Mensen zijn murw", zegt Blokhuis. Toen Dijkstra en Evenblij ter plekke gedupeerden benaderde, wilde ook niet iedereen meewerken. Volgens Blokhuis komt dat ook voor een angst dat het hun zaak schaadt: "Die krijgen dan te horen, jij moet niet met de media praten, want dan gaan we je niet helpen."

Maatwerk voor 20 duizend huizen

De vandaag beëdigde staatssecretaris Hans Vijlbrief heeft gezegd te gaan onderzoeken of hij extra geld vrij kan maken voor SNN-subsidie. Dat er een behoorlijk rapport voor hem klaarligt, ook na de uitspraken van demissionair minister Blok, staat buiten kijf. Of Blokhuis er net als vele andere Groningers vertrouwen in heeft dat hij verandering gaat brengen? "Maatwerk voor 20 duizend huizen. Als je al ziet hoe lang ze met mijn huis bezig zijn geweest, dan help ik ze dat hopen."

Dijkstra en Evenblij ter plekke

Erik Dijkstra en Frank Evenblij nemen het nieuws van de afgelopen week door. Dat doen ze vanaf een plek ergens in Nederland die in het nieuws is geweest. Met live gasten, diverse rubrieken en verrassende onderwerpen. Je hoort ze elke zondagavond tussen 19.00 en 21.00 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie