Binnenland
KRO-NCRV

‘Groningers waren slachtoffer van de bevingen, nu vooral van de overheid’

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. ‘Groningers waren slachtoffer van de bevingen, nu vooral van de overheid’

Duitsland heeft meer gas nodig en dus zal er toch weer meer gas geboord worden in Groningen. "Het Duitsland-argument is nieuw", zegt journalist Mario Miskovic bij Spraakmakers. "Enerzijds is er daarom veel verbolgenheid, maar veel Groningers zeggen ook: we wisten toch wel dat dit ging gebeuren."

Video niet beschikbaar

Het ministerie van Economische Zaken maakte donderdag bekend de gaswinning op te schroeven. Volgens demissionair minister Stef Blok komt desondanks de ambitie om dit jaar van het gas af te stappen niet in gevaar. “Het afbouwen van gaswinning liep nog volgens planning”, reageert aardgasdeskundige Aad Correljé (TU Delft). “Maar die planning is zodanig krap en scherp dat als er iets niet goed gaat, dat vertraging kan opleveren.”

Vertrouwen in de overheid

Ondertussen neemt het vertrouwen in de overheid onder Groningers steeds verder af, ziet Mario Miskovic die voor RTV Noord het dossier volgt. “Mensen waren slachtoffer van de bevingen, maar lijken nu steeds meer slachtoffer geworden van de overheid”, legt Miskovic uit. “Beloftes worden gebroken en de versterking van huizen komt maar niet op gang. En dan komt dit er nog eens bij. Dat heeft enorme impact op mensen en ik denk dat dat onderschat wordt.”

Volgens Miskovic kun je in Groningen bijna geen huis meer vinden dat géén schade heeft. “Die schade is niet bij iedereen even erg, soms zijn het haarscheurtjes, maar zoveel Groningers hebben ermee te maken.”

'Iedereen heeft schade'

Zo ook Henk Schut uit Appingedam. “We hebben allemaal schade, ik ook. Bij mij valt het nog mee, maar er zijn mensen met heel veel schade.” Schut beaamt dat vertrouwen in de overheid op een dieptepunt zit door de slechte afhandeling van schadeprocedures en een gebrek aan duidelijke communicatie. “We worden toch belazerd. We weten hier: aan Den Haag heb je niets.”

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie