Binnenland
NOS

Wordt het Integrale Zorgakkoord afgewezen of goedgekeurd?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het Integrale Zorgakkoord afgewezen of goedgekeurd?

Vanavond is het zover: het bestuur en de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging besluiten of ze het Integrale Zorgakkoord gaan afwijzen of goedkeuren. Drieduizend huisartsen zouden hier in een peiling negatief over oordelen lekte onlangs uit. Daardoor bestaat een kans dat de vereniging daarom het akkoord afwijst: dat zou slecht nieuws zijn voor het kabinet. NOS zorgredacteur Sander Zurhake vertelt meer.

Wordt het Integrale Zorgakkoord afgewezen of goedgekeurd?

Toezeggingen niet concreet genoeg uitgewerkt in akkoord

Zurhake vertelt dat de huisartsen van onmisbaar belang zijn. Juist huisartsen zijn nodig om zorgkosten in de hand te houden. 'Een belangrijk onderdeel van dit akkoord is dat meer en meer zorg vanuit de huisartsen worden opgepakt. Dat is goedkoper: als je het goed doet hoef je patiënten niet door te verwijzen naar ziekenhuizen die duurdere zorg leveren. Huisartsen zijn een fundament van dit plan om de zorgkosten in de hand te houden. Dat fundament wordt weggeslagen als de Landelijke Huisartsenvereniging dit akkoord afwijst. En die kans is zeer aanwezig. Het bestuur steunt het akkoord weliswaar, maar die leden zijn faliekant tegen zoals uit de peilingen bleek. Toezeggingen dat zij meer tijd voor de patiënt krijgen vinden zij niet concreet uitgewerkt in het akkoord. Vanavond moeten de vertegenwoordigers van de huisartsenregio's, die samen de Landelijke Ledenraad vormen, in overleg met het bestuur een keuze maken. Maar het is de vraag of de Ledenraad de achterban durft te trotseren zoals het bestuur het nu wel doet.'

'Je kunt een zorgstelsel niet verbouwen als het fundament er niet is'

De artsen zijn een belangrijke peiling, maar wat blijft er over van het Landelijke Zorgakkoord als de Landelijke Huisartsenvereniging het afwijst? 'Daar doet Minister Kuipers nog geen uitspraken over, hij wil er niet op vooruit lopen. Mijn analyse is dat er dan niet veel over blijft, want de meeste zorg begint bij huisartsen,' vertelt Zurhake. 'Zij bepalen of je naar het ziekenhuis gaat of specialistische zorg krijgt en alleen dan krijg je je zorg vergoed. Ouderen moeten langer thuis wonen en daarom is de huisarts mede door de vergrijzing voor veel meer mensen onmisbaar geworden. Dat zal alleen maar toenemen. Zij zijn dus zoals ik al zei een fundament. Je kunt een zorgstelsel niet verbouwen als het fundament er niet is. Het is niet voor niets dat Minister Kuipers na alle commotie afgelopen weekend zaterdagavond nog een brief stuurde naar de Huisartsenvereniging met de toezegging dat hij persoonlijk garant staat voor de gemaakte afspraken, maar veel huisartsen vinden dat goedkoop. Stel dat Kuipers zijn belofte niet zou nakomen, dan kunnen ze bijvoorbeeld geen motie van wantrouwen indienen en hem naar huis sturen zoals de Tweede Kamer dat wel kan', eindigt Zurhake.

item zorg

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie