Waar belanden al die gestolen verkeersborden?
- Nieuws
- Waar belanden al die gestolen verkeersborden?
In veel studentenhuizen zijn gestolen verkeersborden te vinden. Ze zijn een geliefd decorstuk in de gemeenschappelijke ruimtes. Luisteraar Ana studeert in Delft en komt vaak in studentenhuizen waar zulke gestolen verkeersborden hangen. Ze vraagt zich af hoe vaak deze worden gestolen.
Video niet beschikbaar
Directeur Jacques Goddijn van HR Groep, leverancier van 80 procent van de verkeersborden in ons land legt in Het Misdaadbureau uit: 'De meeste borden worden gestolen door studenten die het leuk vinden om een straatnaambord te hebben met een bepaalde naam. Daar zien we tal van verkeersborden aan de muur hangen.'
Ook in de randgebieden van ons land, vaak tegen de Duitse grens waar minder toezicht is zijn straatnaamborden populair volgens Goddijn. 'Bijvoorbeeld de Koestraat, en dan vinden mensen met een boerderij dat leuk om het op te hangen.'
Oost-Europa
In Nederland zijn er ongeveer 6 miljoen verkeersborden. Daarvan werden er in 2021 al ruim 10.000 van gestolen. Toch zijn het niet alleen studenten die ermee aan de haal gaan. 'Een ander fenomeen is echt vanwege de aluminiumprijs', legt Goddijn uit. 'We zien het vooral in Oost-Europa dat het metaal nu veel meer waar is door de economie. Als je dan €2,50 kan krijgen per kilo, en zo’n bord weegt al gauw drie tot vijf kilo, dan is dat het waard in Oost-Europa.' Het gaat in dat geval echt om het geld.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.